Četvrtak, 22 Februara, 2024
Rubrika:

Spoljnopolitički odbor Senata podržao Protokol

Spoljnopolitički odbor američkog Senata jednoglasno je odobrio ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u.

O protokolu bi sada trebalo da se izjasni Senat u punom sazivu. Da bi Protokol bio ratifikovan, potrebno je da za njega glasa dvotrećinska većina od 100 senatora.

Predsjednik Spoljnopolitičkog odbora Senata, republikanac Bob Korker nada se brzoj akciji punog sastava Senata povodom ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u.

– Želimo dobrodšlicu Crnoj Gori kao novoj članici NATO-a. Imajući u vidu sve izazove pred kojima se Alijansa nalazi, nadamo se da će sve članice napraviti korak naprijed i izdvojiti 2% budžeta za odbranu, piše u izjavi Korkera objavljenoj na sajtu Senata.

Podsjetimo, 10. decembra nije bilo vremena za pojedinačno izjašnjavanje senatora, pa je Protokol o pristupanju Crne Gore NATO mogao biti usvojen samo aklamacijom, dakle jednoglasno.

Iako je 98 senatora bilo „za“, protivljenje dvojice republikanaca odgodilo je za januar američku ratifikaciju crnogorskog Protokola.

Rend Pol i Majkl Li protivili su se tada ratifikaciji, a Senator Pol nije, kako saznaje Glas Amerike, prisustvovao večerašnjoj sjednici odbora koja nije bila otvorena za javnost.

Crnogorski Protokol do sada su, podsjetimo, ratifikovale 22 od 28 zemalja članica Alijanse.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve