Četvrtak, 13 Juna, 2024
Rubrika:

Sjećanje na zločin u Štrpcima

Od otmice i likvidacije 19 putnika sa stanice u Štrpcima kod Priboja prošle su 24 godine a da nijesu do kraja procesuirani odgovorni za taj zločin, ocijenili su predstavnici Foruma Bošnjaka Crne Gore i Centra za građansko obrazovanje.

Predsjednik Savjeta Foruma Bošnjaka Crne Gore Husein Tuzović najavio je da će delegacija sa rodbinom otetih danas položiti ruže na spomen obilježja u Podgorici i Bijelom Polju posvećenim civilnim žrtvama ratova.

– Biće to poruka da žrtve, ali ni zločine i zločince nikada ne možemo i nećemo zaboraviti. Istovremeno, biće to još jedna naša javna prozivka svih onih koji su bili nadležni i dužni učiniti više na rasvjetljavanju i sankcionisanju zločina, naveo je Tuzović.

Otmica putnika iz voza „Lovćen“ na liniji Beograd – Bar dogodila se na Željeznič- koj stanici Štrpci, kada je srpska paravojna grupa iz Višegrada izvela 19 putnika, od kojih su 18 bili Bošnjaci, a jedan Hrvat. Za zločin do sada je pravnosnažno osuđen samo Nebojša Ranisavljević na 15 godina zatvora, koji je kaznu već izdržao.

Sudski postupak je vođen pred Višim sudom u Bijelom Polju, gdje je utvrđeno da su zločin sproveli pripadnici Višegradske brigade VRS, predvođene Milanom Lukićem.

Osam putnika je bilo iz Crne Gore: Ismet Babačić (30), Esad Kapetanović (19), Senad Đečević (16), Ilijaz Ličina (43), Fehim Bakija (43), Šećo Softić (48), Rifat Husović (26) i Jusuf Rastoder (54). Oteti su i ubijeni.

Najstarija žrtva je imala 59, a najmlađa 16 godina – navodi Tuzović. U jezeru Perućac 2009, odnosno 2010, pronađeni su posmrtni ostaci Halila Zupčevića iz Trebinja, Rasima Ćorića iz Prijepolja, Jusufa Rastodera iz Savin Bora, kod Petnjice i Ilijaza Ličine iz Bioče kod Bijelog Polja, kazao je Tuzović.

On je podsjetio da još nema odgovora na prošlogodišnji javni apel Foruma Bošnjaka Crne Gore da se nadležni dr-žavni organi Crne Gore aktivnije uključe u slučaj.

– Ako ništa drugo da se razmjenom raspoložive dokumentacije sa nadležnim organima susjednih država uključe u rasvjetljavanje ovog, kao i svih drugih zločina počinjenih u istom periodu nad građanima Crne Gore ili, u ime Crne Gore, nad građanima drugih država, odnosno ostalih bivših jugoslovenskih republika, naveo je on u saopštenju.

Iz Centra za građansko obrazovanje smatraju da je postavljanje spomen obilježje žrtvama otmice u Štrpcima – umjetničko djelo „Sat života“ čuvenog vajara Zlatka Glamočaka – važan doprinos razvoju kulture sjećanja, kao snažnog mehanizma u procesu uspostavljanja pravde za žrtve i ukazivanja da država priznaje da je zločin počinjen.

– Kultura sjećanja bi trebalo da bude neodvojiv mehanizam od adekvatnog procesuiranja ratnih zločina pred pravosudnim instancama. Stoga, pozivamo nadležno Specijalno tužilaštvo Crne Gore, u čijem je mandatu je rasvjetljavanje i kažnjavanje odgovornih za ratne zločine počinjenih na teritoriji Crne Gore ili izvan nje ukoliko su počinioci državljani Crne Gore, ali i sprovođenje Strategije o istraživanju ratnih zločina , da preduzme sve zakonske mjere, izvede pred lice pravde po- činitelje svih zločina i njihove nalogodavce i traži adekvatne kaznene mjere u skladu sa me-đunarodnim i nacionalnim krivičnim normama humanitarnog prava, kazala je Tamara Milaš, saradnica na programima u CGO-u i portparolka Koalicije za REKOM u Crnoj Gori.

Kako navode iz Foruma Bošnjaka Crne Gore, zajednički istražni tim BiH i Srbije je tek 5. decembra 2014. godine uhapsio još 15 osumnjičenih osoba – pripadnika Vojske Republike Srpske i paravojne formacije „Osvetnici“, pet na teritoriji Srbije i deset na teritoriji BiH.

Sud BiH je, potom, potvrdio da je, zbog otmice potvrdio optužnicu protiv: Luke Dragičevića, Bobana i Petka Inđića, Obrada i Novaka Poluge, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Radojice Ristića, Vuka Ratkovića i Miće Jovičića. U Srbiji je zbog otmice u stanici Štrpci i zločina koji je uslijedio uhapšeno pet osoba – Gojko Lukić, Ljubiša Vasiljević, Duško Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragan Đekić, a optužnicu protiv njih Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je početkom marta 2015. godine.

Izvor: Pobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve