Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Širokov osumnjičen za pripremanje ubistva Đukanovića

Šef crnogorske kancelarije Interpola Dejan Đurović rekao je da su do podataka o dvojici ruskih državljana, neophodnih za raspisivanje crvene Interpolove potjernice za Širokovim i Popovim, došli zahvaljujući pomoći srpske policije.

Ruski državljanin Eduard Širokov osumnjičen je pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, što je vezano za plan lišavanja života tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića. To je specijalni tužilac Veljko Rutović kazao u emisiji “Okvir” RTCG.

Rutović je dodao da je za ovo krivično djelo osumnjičen samo Širokov, te da je u pitanju djelo putem podstrekivanja.

Širokov je, osim ovog krivičnog djela, osumnjičen i za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj terorizma.

Dejan Đurović rekao je da su imali kontakt sa ruskim kolegama, koji su im polovinom novembra potvrdili brojeve pasoša i adrese Širokova i Vladimira Popova, ali da od tada nijesu odgovarali na upite iz Crne Gore. On je rekao da su do ostalih podataka o dvojici ruskih državljana, neophodnih za raspisivanje crvene Interpolove potjernice za Širokovim i Popovim došli zahvaljujući pomoći srpske policije.

Interpol je raspisao potjernice za ruskim državljanima Eduardom Širokovim (45) iz Čita i Vladimirom Popovim (36) iz Kurgana.

Na sajtu Interpola objavljene su i potjernice za srpskim državljanima Nemanjom Ristićem (43) iz Beograda i Predragom Bogićevićem (47) iz Kragujevca, osumnjičenih za djela terorizam u pokušaju i stvaranje kriminalne organizacije.

Đurović i Nikola Šaranović, direktor direktorata za međunarodno-pravnu saradnju u Ministarstvu pravde, demantovali su i ocijenili neodređenim navode ministarke pravde Srbije Nele Kuburović da je toj zemlji dostavljena neuredna dokumentacija za izručenje tamošnjih državljana Nemanje Ristića i Predraga Bogićevića.

Đurović je naveo da su od kolega iz Srbije 13. januara dobili obavještenje o hapšenju dvojice osumnjičenih i odluci sudije za istrage, te da će o tome u zakonskom roku obavijestiti Ministarstvo pravde.

– Čudno mi je da čujem da je interpolova potjernica bila neuredna. Ona kada je raspisana od Generalnog sekretarijata mora da zadovolji sve standarde Interpola. Dakle, ne može da bude neuredna a da bude raspisana. Mogu samo da kažem da takvi navodi nijesu tačni, a da li postoje neki drugi motivi za takvu izjavu to ne želim da komentarišem, kazao je Đurović.

Šaranović je pojasnio da molba za izručenje Ristića i Bogićevića još nije poslata Srbiji, ali da se njeno slanje može očekivati već tokom ove sedmice.

Crnogorsko tužilaštvo smatra da su Rusi Eduard Vladimirović Širokov i Vladimir Nikolajević Popov, zajedno sa srpskim državljanima, organizovali kriminalnu grupu od koje su tražili i ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Prema planu kriminalne organizacije, haos u izbornoj noći trebalo je da počne ispred Skupštine – grupa demonstranata koja bi se sukobila sa policijom bila bi pod kontrolom Bratislava Dikića i političara iz Demokratskog fronta, čiji identitet tužioci još nijesu otkrili, tvrdi se u proširenoj tužilačkoj naredbi za sprovođenje istrage.

U naredbi o proširenju istrage pokušaja terorizma objašnjava se da su se Rusi 26. septembra u Moskvi sastali sa Aleksandrom Sašom Sinđelićem i izložili mu plan i dali mu upustva za izazivanje haosa u Crnoj Gori. Navodi se da su ga zadužili da pronađe što veći broj osoba u Srbiji koje će se u Crnoj Gori staviti pod kontrolu bivšeg komandanta srpske Žandarmerije Dikića i osobe iz DF-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve