Nedjelja, 3 Marta, 2024
Rubrika:

Sinđelić: Širokov tražio da snajperom ubijem Đukanovića

Aleksandar Sinđelić je pred Specijalnim tužilaštvom izjavio da je ruski državljanin Edvard Širokov tražio od njega da mu uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori obezbijedi dobrog snajperistu, koji bi pucao na tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Kako pišu Dnevne novine, Sinđelićev iskaz, koji je u vrijeme tužilačke obrade svakodnevno satima diktiran u zapisnik, zatim je imao neočekivani obrt. Kako navodno nije imao kontakt sa profesionalnim snajperistom, koji bi izvršio atentat na Đukanovića, Širokov je, prema njegovoj tvrdnji, tražio da on sam obavi taj zadatak, do kojeg, međutim, nije došlo jer su na vrijeme razotkriveni.

Ovi detalji već neko vrijeme nalaze se u spisima predmeta, ali su novina za javnost nakon što je ovo pitanje aktuelizovano u preksinoćnoj emisiji “Okvir” na nacionalnoj televiziji, kada je urednik emisije gostu iz Specijalnog tužilaštva postavio pitanje da li se Širokov jedini sumnjiči za pripremanje ubistva tadašjeg premijera.

Sinđelić je otkrio i imena svih osoba iz Crne Gore i Srbije koje su bile uključene. Do tančina je ispričao kako su tekle pripreme, po čijem nalogu je angažovan i koliko je ljudi vrbovao da bude u kriminalnoj organizaciji koja je trebalo trajno da destabilizuje Crnu Goru. Otkrio je i detalje o nabavci oružja, kontakte s ruskim nacionalistima, koji su bili organizatori operacije. Govorio je i o kontaktima koje je imao s Dikićem i ostalim članovima kriminalne grupe. Detalji sa ovih saslušanja ipak nijesu dospjeli u javnost jer predmet nosi oznaku tajnosti.

Upravo zahvaljujući tim podacima Sinđelić je postao i formalni saradnik saradnik tužilaštva, a rješenje o dodjeli statusa svjedoka saradnika je potom potvrdio i Viši sud u Podgorici, ocjenjujući da će “svjedok saradnik svojim svj edočenjem znatno doprinijeti dokazivanju krivičnih djela i pomoći otkrivanju i dokazivanju drugih krivičnih djela za koja se osnovano sumnja da je kriminalna grupa vršila”.

Izvor: AntenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve