Nedjelja, 3 Marta, 2024
Rubrika:

Senator Korker: Crna Gora najnovija članica NATO, nadam se brzoj akciji pred Senatom

Predsjednik Spoljnopolitičkog odbora Senata, republikanac Bob Korker nada se brzoj akciji punog sastava Senata povodom ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, prenosi Rojters.

Izjava Korkera je uslijedila nakon što je odbor novog saziva američkog Senata jednoglasno odoborio ratifikaciju Protokola o kom sada treba da se izjasni Senat u punom sazivu. Da bi Protokol bio ratifikovan, potrebno je da za njega glasa dvotrećinska većina od 100 senatora.

– Drago mi je što je odbor obnovio podršku Crnoj Gori da postane najnovija članica NATO-a i nadam se brzoj akciji povodom ove rezolucije pred punim sastavom Senata, naveo je u saopštenju Korker, a prenosi agencija Rojters.

Rojters piše da će članstvo Crne Gore predstavljati prvo proširenje od kad su 2009. godine u savez ušle Hrvatska i Albanija.

Dodaju da, uprkos istorijskim vezama s Rusijom, odnosi s Moskvom nijesu dobri u posljednje vrijeme, a sve zbog odluke Vlade Crne Gore koja se posvetila prozapadnim integracijama.

Rojters podsjeća i da se Crna Gora pridružila sankcijama Rusije zbog aneksacije Krima.

Tako će SAD postati 22. od 28 zemalja članica koje su ratifikovale dokument.

Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u ratifikovali su Island, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Rumunija, Albanija, Estonija, Letonija, Velika Britanija, Turska, Poljska, Litvanija, Hrvatska, Češka, Njemačka, Belgija, Luksemburg, Danska, Norveška i Italija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve