Nedjelja, 3 Marta, 2024
Rubrika:

SDP traži povećanje minimalne zarade na 250 eura

Socijaldemokratska partija (SDP) uputiće danas Vladi i Socijalnom savjetu inicijativu za povećanje minimalne cijene rada sa sadašnjih 193 na 250 eura, odnosno polovinu prosječne zarade u Crnoj Gori. Prema računici SDP-a, ukoliko se njihov predlog usvoji poboljšaće se status radnika, a prihodi budžeta biće veći od šest do osam miliona eura.

Potpredsjednik SDP-a i poslanik, Raško Konjević kazao je da će ta mjera pozitivno uticati na veliki broj zaposlenih u Crnoj Gori, ali i na prihodnu stranu budžeta.

– Veliki broj zaposlenih u Crnoj Gori osiguran je na minimalnu zaradu od 193 eura, a prima u kešu, odnosno mimo zakonske procedure ostatak zarade. Time je država uskraćena za ozbiljan nivo prihoda, a negativno utiče i na položaj radnika koji su na takav način zasnovali radni odnos, rekao je Konjević na konferenciji za novinare.

On je kazao da je, prema nekim istraživanjima, u Crnoj Gori između deset i 15 hiljada radnika koji primaju iznos od 193 eura ili su osigurani na minimalnu zaradu, a primaju veći iznos.

Prema njegovim riječima, ukoliko dođe do povećanja minimalne zarade, osim što će se značajno poboljšati status velikog broja radnika u Crnoj Gori, pozitivno će se uticati i na budžetske prihode, jer opterećenje po zakonima Crne Gore na iznos od 250 eura je oko 164 eura.

– Prostom računicom, to znači da ukoliko imamo između deset i 15 hiljada ljudi koji primaju ili su osigurani na minimalnu zaradu, budžetski prihodi će po tom osnovu, dominatno prema Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), biti veći oko šest do osam miliona eura, precizirao je Konjević.

On je ocijenio da bi tu inicijativu trebalo da prihvate socijalni partneri, jer pozitivno utiče na status zaposlenih i budžetske prihode.

– Mjera će takođe pozitivno uticati na konkurenciju, jer će svi poslodavci koji poštuju zakone biti konkurentniji, kazao je Konjević i dodao da je mjera usmjerena i na suzbijanje sive ekonomije.

On je rekao da će danas formalno uputiti poziv Uniji slobodnih sindikata (USSCG) i Savezu sindikata (SSCG) i socijalnim partnerima da razgovaraju o njihovoj inicijativi.

– Nedopustivo je i suprotno zakonu osiguravati nekoga na minimalnu zaradu, a davati mu platu u kešu jer je to direktno izbjegavanje plaćanja obaveza prema državi. A Poreska uprava je veoma inertna po suzbijanju te pojave, naveo je Konjević.

On je dodao da se budžet najizdašnije finansira kroz nova zaduženja, pri čemu je ove godine predviđeno preko 400 miliona eura novih zaduženja koja će dominantno ići na servisiranje određene potrošnje.

– Budžet se puni na račun socijalno najugroženijeg sloja, a Vlada gotovo ništa nije sprovela za naplatu poreskog duga od oko 700 miliona eura i koji je gotovo u iznosu tekućeg budžeta za ovu godinu. Ta politika nije dobra po građane Crne Gore, smatra Konjević.

Izvor: RTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve