Četvrtak, 22 Februara, 2024
Rubrika:

Proces ratifikacije biće okončan u Skupštini

Proces ratifikacije biće okončan u Skupštini, poručeno sa susreta nacionalnog koordinatora za NATO Dragana Pejanovića sa predstavnicima Klubova poslanika.

Pejanović i članovi Komunikacionog tima Savjeta za članstvo Crne Gore u NATO imali su sastanke u Skupštini Crne Gore, sa klubovima poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijal-demokratske (SD) i Liberalne partije (LP). Cilj razgovora je bio intenziviranje saradnje sa političkim partijama koje programski afirmišu spoljno-politički državni prioritet Crne Gore, članstvo u NATO.

Susreti su, kako je saopšteno, bili prilika za razmjenu mišljenja o dinamici procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u državama članicama Alijanse, te legislativnim i političkim obavezama crnogorskog Parlamenta u završnoj fazi tog procesa.

– Izuzetno sam zadovoljan današnjim sastankom i želim da naglasim da je veoma važno da se na ovakvim sastancima konstatuje kvalitet implementacije Pristupnog protokola Crne Gore NATO-u i da ostvarimo saradnju u razmjeni ingormacija i aktinosti koje možemo zajednički realizovati u narednom periodu. To je izuzetno važno u finišu procesa ratifikacije Pristupnog protokola i zajednički je ocjenjeno da se taj proces odvija zadovoljavajućom dinamikom, pošto je 20 članica u potpunosti okončalo svoje procedure, a u preostalih osam je proces ratifikacije u toku, kazao je Pejanović.

Zadovoljstvo sastankom je izrazio i potpredsjednik Skupštine, poslanik DPS-a, Branimir Gvozdenović koji je naglasio da se očekuje da će, nakon okončanja svih procedura u zemljama članicama NATO-a, ratifikacija Protokola doći i na dnevni red Skupštine Crne Gore i da je vladajuća većina spremna da u skladu sa Ustavom odluku o članstvu donese u Parlamentu.

– Očekujemo da u kratkom roku u Parlamentu većina izglasa odluku koja će nam obezbjediti punopravno članstvo u NATO-u, kazao je Gvozdenović, koji je najavio intenzivne aktivnosti u Skupštinskim odborima.

Potrebu snažnije komunikacije sa Timom naglasio je i poslanik Vujica Lazović ispred kluba SD-a i LP-a, te uz izraženo zadovoljstvo sastankom kazao da je čak i prijatno iznenađen brzinom ratifikacija u zemljama članicama.

– Procjena je da će za gotovo godinu dana sve zemlje članice NATO-a ratifikovati jednu izuzetno značajnu stvar za Crnu Goru i činjencia da je do sada već 20 zemalja završilo kompletnu proceduru ide u prilog konstataciji da je riječ o ubrzanoj proceduri, kazao je Lazović.

Izvor: AntenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve