Četvrtak, 13 Juna, 2024
Rubrika:

Pens: SAD snažno uz NATO

Sjedinjene Američke Države “snažno podržavaju” NATO i biće “nepokolebljive” u posvećenosti Alijansi, poručio je potpredsjednik SAD Majk Pens evropskim liderima na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji.

U prvom važnijem obraćanju administracije Donalda Trampa u vezi vanjske politke, Pens je kazao da će “SAD stajati uz Evropu danas, ali i svaki naredni dan”, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Ipak, kazao je da evropske zemlje ne uspijevaju da plate svoj dio u odbrani. Osim SAD, još samo četiri NATO članice za odbranu izdvajaju 2 odsto BDP-a, navodi BBC.

– Došlo je vrijeme da se uradi više, poručio je Pens.

Pens je nastojao da ublaži zabrinutost stranih diplomata i bezbjednosnih zvaničnika da bi Tramp mogao da pribjegne izolacionizmu u vanjskoj politici, ocijenila je agencija AP.

BBC podsjeća da se Tramp tokom predizborne kampanje više puta kritički izrazio o NATO-u i između ostalog zapitao zašto su uvjek vodeću ulogu morale da preuzimaju SAD. Takođe, novi predsjednik najjače NATO članice je ukazao je da neke države nijesu uplatile dovoljno novca u zajedničku kasu.

Pens je u Minhenu kazao da će SAD pozvati Rusiju da bude odgovorna, “iako tražimo novo zajedničko stanovište, za koje, kako znate, predsjednik Tramp vjeruje da se može naći”.

Potpredsjednik SAD je kazao da Rusija mora poštovati mirovni sporazum iz Minska iz 2015. u vezi Ukrajine i da mora smanjiti vojne operacije na istoku te zemlje.

Pens će se danas sastati i sa liderima Estonije, Letonije i Litvanije, kao i sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

On će tokom svoje prve posjete Evropi kao potpredsjednik SAD boraviti i u Briselu, u nedjelju i ponedjeljak.

Merkel: Očuvati i ojačati multilateralizam

Njemačka kancelarka Angela Merkel ukazala je danas na potrebu da se očuvaju i ojačaju multilateralne strukture kao što su Evropska unija, NATO i Ujedinjene nacije.

On je govorila na konferenciji o bezbjednosti u Minhenu u jeku zabrinutosti zbog pristupa administracije američkog predsjednika Donalda Trampa međunarodnom odnosima.

Ona je rekla da “nas saradnja sve ojačava”, ali je dodala da “moramo da sagledamo da multilateralne strukture u mnogim stvarima nijesu dovoljno efikasne”.

– Čvrsto sam uvjerena da je vrijedno boriti se za naše zajedničke multilateralne strukture, ali moramo da ih unaprijedimo, rekla je Merkelova.

Govoreći pred Pensom, Merkel je rekla da je NATO “u američkom interesu”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve