Nedjelja, 3 Marta, 2024
Rubrika:

Odnosi Srbije i Crne Gore nikad bolji u proteklih 20 godina

Srbija i Crna Gora imaju dobre i prijateljske odnose, koji su na najboljem nivou u posljednjih 20 godina, zajednička je ocjena premijera Crne Gore i Srbije, Duška Markovića i Aleksandra Vučića.

Navodeći da nije slučajno što je njegova prva bilateralna posjeta upriličena u Srbiji, Marković je rekao da su međudržavni odnosi Srbije i Crne Gore “najbolji u posljednjih 20 godina”.

Takvim odnosima, kako je rekao, doprinio je i premijer Srbije, Vučić, a sadašnji odnosi biće, prema riječima Markovića, “osnova koju ćemo nadograđivati”.

Predsjednik crnogorske Vlade rekao je da će zvaničnici dvije zemlje učiniti sve da Srbija i Crna Gora budu još bliže.

– Ovih dana se pojavljuju glasovi koji bi mogli da ugroze ono što smo već usvojili. Moramo uraditi svi zajedno sve da na Balkanu obezbijedimo mir i stabilnosti, jer ako toga nema gubimo priliku da iskoristimo razvojne šanse, poručio je Marković na zajedničkom presu, nakon sastanka s Vučićem.

Dijalog, prema njegovim riječima, je nešto što nema alternativu.

– Mi bi trebalo da znamo što su naši interesi i da se njima posvetimo i čuvamo ih, rekao je Marković.

Navodi i da je ekonomska saradnja cilj dvije zemlje bez izuzetka. Kad je riječ o izgradnju autoputa, Marković je rekao da će Crna Gora, nakon završetka prve dionice do Mataševa, nastaviti sa izgradnjom druge dionice do Boljara.

– Već smo u pregovorima, imamo obezbijeđena sredstva i raduje nas odlučnost Srbije da će ići u cilju spajanja s crnogorskim autoputem, rekao je Marković.

Srpskom kolegi saopštio je da su srpski jezik i ćirilica u Crnoj Gori ustavne kategorije, te da naša Vlada iz budžeta podržava i podstiče poziciju srpske zajednice.

Kad je riječ o demarkaciji granice sa Kosovom, Marković je rekao da je to pitanje za Crnu Goru završeno. Sada je, kako je rekao, sve na strani Kosova.

– Nemamo nikakvu nervozu u vezi sa tim. Obezbijedili smo i čuvamo svaki pedalj naše teritorije, ne želimo nijedan centimentar tuže teritorije, saopštio je Marković.

Da Crna Gora i Srbija imaju dobre, prijateljske odnose, smatra i srpski premijer Vučić. Saopštio je da je sa Markovićem razgovarao o evropskom putu dvije zemlje.

– Imamo dobru saradnju sa Crnom Gorom, mnogo toga radimo zajedno. Imamo zajedničke spoljnopolitičke ciljeve – put u Evropsku uniju. Crna Gora je na putu ka NATO, poštujemo suverene odluke Crne Gore, ali mi želimo da ostanemo vojno neutralni. Odluke Crne Gore ne doživljavamo kao bilo kakve prijetnje po Srbiju, rekao je Vučić novinarima.

On je saopštio da je trgovinska razmjena dvije zemlje u 2016. godini bila 709 miliona.

– Trudili smo se da pronađemo što je moguće više zajedničkih interesa, kako bi unapređivali odnose. Od ključnog značaja je autoput Beograd-Podgorica-Bar. Mi ćemo do proljeća imati 120 km završeno. Dionica Požega-Boljare je teška, veoma skupa, ali mi smo zainteresovani na tome da radimo, rekao je Vučić.

Izvor: rtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve