Četvrtak, 22 Februara, 2024
Rubrika:

Novi svjetski poredak u kom Amerika neće biti glavni igrač

Predvođena sigurnom rukom predsjednika Sija Đinpinga, Kina mirno priprema preuzimanje globalnog vođstva u pitanjima koja se kreću od trgovine do klimatskih promjena, dok su prvi dani mandata novog američkog predsjednika Donalda Trampa obilježeni svađama sa medijima i protestima, piše Rojters u analizi.

Čak i kad je riječ o osjetljivom pitanju Južnog kineskog mora, Peking nije zagrizao mamac Bijele kuće koja je ove sedmice govorila o “obrani međunarodnih teritorija” u tom području. Umjesto toga Kina je naglasila svoju želju za mirom i smireno pozvala Vašongton da pazi šta govori.

– Vi imate ‘Ameriku na prvom mjestu’, a mi ‘zajednicu zajedničke sudbine za čovječanstvo’, komentarisao je penzionisani general-najor Luo Juan na svojem blogu ove nedjelje.

– Vi imate ‘zatvorenu zemlju’, a mi ‘jedan pojas, jednu cestu’, dodao je, govoreći o kineskom projektu novog Puta svile.

I dok Kina ističe da ne želi da preuzme tradicionalnu američku ulogu svjetskog lidera, visoki kineski diplomata rekao je da bi ta uloga mogla biti nametnuta Kini.

– Ako neko kaže da Kina ima vodeću ulogu u svijetu, rekao bih da Kina nije ta koja se gura da bude prva nego da su se drugi lideri povukli prepustivši joj mjesto, rekao je Žang Džan, glavni direktor Odjeljenja za međunarodnu ekonomiju pri kineskom Ministarstvu spoljnjih poslova.

Takvo razmišljanje potvrdila je ove sedmice odluka Donalda Trampa da istupi iz Transpacifičkog partnerstva (TPP), udaljivši Ameriku od azijskih saveznika. Nekoliko zemalja koje su ostale u tom sporazumu najavile su pokušaj uključenja Kine ili sklapanje alternativnih sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom državom.

Međunarodna konferencija o “Jednom pojasu, jednom putu” koju Kina organizuje u maju nova je prilika da Peking pokaže svoje vođstvo u razvoju globalne infrastrukture i ulaganjima.

Drugo područje u kojem bi Kina htjela da bude predvodnik su klimatske promjene. Tramp je do sada odbacivao klimatske promjene kao prevaru i prijetio da će povući SAD iz Pariškog sporazuma o klimi.

– Što se Kine tiče, moj predsjednik je jako jasno, kristalno jasno, dao do znanja da će Kina ispuniti svoje obaveze, istaknuo je Li Džanua, voditelj Odjeljenja za međunarodne organizacije i konferencije.

Nije uvijek bilo tako. Kina je prošla dug i težak proces učenja da bi postala odgovorna velesila.

Godine 2013. Kina je poslala jako malu pomoć Filipinima pogođenima tajfunom Haijanom jer je bila ljuta na Manilu zbog spora oko Južnog kineskog mora, što je čak kritikovao kineski državni list Global Times.

Postoje i pitanja u kojima Kina neće popustiti, kao što je Tajvan.

U prvoj službenoj reakciji na Trampovo preuzimanje dužnosti, kineski ministar vanjskih poslova poručio je njegovoj administraciji da mora da shvati važnost načela “jedne Kine”, koje je Tramp doveo u pitanje, a po kojem Vašington priznaje kineski suverenitet nad Tajvanom.

Kina očekuje i da je Trampova administracija ostavi na miru kad je riječ o ljudskim pravima.

Narodni dnevnik, službeni list kineske Komunističke partije, s odobravanjem je dočekao Trumpov inauguracioni govor u kom nisu spomenute riječi “demokratija” niti “ljudska prava”.

– Možda su se, gledajući unazad, američki političari oko toga previše uzbuđivali, smatra Peking.

Izvor: Hina

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve