Četvrtak, 22 Februara, 2024
Rubrika:

Nijesam ja razlog što Srba nema u Vladi

Odlične političke veze sa Srbijom i Vladom premijera Aleksandra Vučića moramo valorizovati i kroz realizaciju zajedničkih ekonomskih projekata, ne samo infrastrukturnih – kazao je uoči zvanične posjete Srbiji predsjednik crnogorske Vlade Duško Marković za novi broj magazina CorD, nezavisnog i najuticajnijeg poslovnog magazina na engleskom jeziku u Srbiji i regionu.

– Tome ćemo biti snažno posvećeni u narednom periodu, jer tu zaista vidimo prostor za konkretnu saradnju dvije države koja će donijeti benefite građanima i Crne Gore i Srbije, kazao je Marković za magazin namijenjen ekonomskim, političkim, diplomatskim i drugim liderima i top menadžerima.

Govoreći o prioritetima u pogledu ekonomske saradnje dvije države, crnogorski premijer je kazao da se oni odnose na infrastrukturno povezivanje kao i mogućnosti iskorišćenja zajedničkog hidroenergetskog potencijala.

On je rekao da se prioriteti odnose i na jačanje saradnje u okviru CEFTA zone slobodne trgovine, kao i daljeg razvoja turizma i saobraćaja.

– Navedena saradnja je već dodatno podstaknuta i kroz Berlinski proces, odnosno infrastrukturno povezivanje u okviru regiona. U tom smislu je važan Transbalkanski koridor, koji će unaprijediti energetsku povezanost Crne Gore i Srbije, u okviru šire regionalne strategije energetskog povezivanja, kazao je Marković.

On je naglasio ispravnost odluke o izgradnji podmorskog kabla između Italije i Crne Gore i politike snažnog povezivanja sa EU tržištem električne energije, ali i neposrednim susjedstvom.

Podsjetio je da je u cilju modernizacije željezničke infrastrukture do granice sa Srbijom, a u sklopu Berlinskog procesa, Crnoj Gori je odobren grant iz WBIF 2015. godine u iznosu od 20 miliona eura, uz kofinansiranje Crne Gore od još 20 miliona eura. Naveo je i da je u toku izgradnja prve dionice auto-puta Bar-Boljare čiji završetak se očekuje do maja 2019. godine.

Marković je ponovio privrženost realizaciji strateških spoljno-političkih prioriteta – članstvu u EU i NATO i konstatovao da je na tom planu postignut istorijski napredak u relativno kratkom periodu.„Na unutrašnjem planu, to (prioritet) je snažan privredni rast zasnovan na principima tržišne ekonomije i unaprjeđenje životnog standarda svakog pojedinca i svake porodice“, rekao je premijer.

Odgovarajući na pitanje o tome da u Vladi nema predstavnika srpskog naroda, predsjednik Vlade je rekao da to nije posljedica njegovog odnosa, kao premijera prema njima, već „posljedica odnosa političkih predstavnika srpskog naroda prema sadašnjoj Vladi”.

Podsjetio je na ponudu tzv. građanskoj opoziciji da uđe u Vladu i rekao da je to način da se riješi zastupljenost političkih predstavnika srpskog naroda u izvršnoj vlasti.

– Neka prekinu bojkot, neka se vrate u Skupštinu i nakon toga spreman sam da razgovaram i o tome da preuzmu određena mjesta u Vladi, rekao je Marković.

On je u intervjuu govorio i o odnosima Crne Gore, Rusije i Kine te uticaju evroatlantskog opredjeljenja države u odnosu na njih.

– Potpuno je pogrešno tumačenje da saradnja sa jednima znači automatski djelovanje protiv drugih. Crna Gora i njeni građani imaju svoje interese i državni vrh radi u pravcu njihovog ostvarivanja. Članstvo u EU i NATO nije usmjereno protiv Rusije ili bilo koga drugoga, već je to potreba društva za trajnim mirom i stabilnošću, želja da suštinski, a ne samo geografski, pripadamo svijetu najrazvijenijih država i baštinimo zapadne civilizacijske vrijednosti, pojasnio je predsjednik Vlade.

Na isti način, dodao je on, saradnja, prije svega ekonomska sa Moskovom i Pekingom, je rezultat naših nastojanja da razvijamo državu, njenu infrastrukturu i učinimo je dostupnom i privlačnom za nove investicije koje će nam donijeti nova radna mjesta.

– U krajnjem, cilj je da građanima obezbijedimo stabilnost, sigurnost i evropski životni standard. Kao mala država, nijesmo u situaciji da se odričemo saradnje sa bilo kojim važnim faktorom na globalnoj sceni. Naprotiv, svuda nastojimo da izgradimo mostove, da budemo pouzdan i odgovoran partner, rekao je Marković.

Osvrćući se na proces ratifikacija Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, premijer je naveo da je svaka ratifikacija posebno priznanje za našu državu i njene napore da sprovede temeljne reforme.

On je ponovio da nema nikakvih dilema da će američki Kongres završiti ratifikaciju crnogorskog Protokola i dodao da su SAD ključni partner Crne Gore u cijelom procesu evroatlantskih integracija.„NATO nije ni trenutni, ni ishitreni savez, baš kao sto ni opredjeljenje Crne Gore da mu se priključi nije dnevno-politička opcija već strateški put u budućnost naše zemlje“, poručio je Marković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve