Nešto kao fleš: Svako svojim putem

Zato, izbori koji nam se nameću ponekad zaista izgledaju kao groteska. ‘Oćete Kneževiće? Birajte između Milančeta i Duška. Ili možda Raja Mandića? Ili Bečića? Medojevića? Ili da zakucate svoj glas na nekog od ovih što ne mogu da prođu cenzus? Jeste, malo je skučen izbor, možda je nekom malo i duhovito, ali postoji. Pa…birajte. Sva prava.

za aktuelno.me

piše Željko Vukmirović

Zaboravili smo jednu staru lekciju. U vrijeme dok nam evropske glavešine serviraju priče o važnosti stabilizacije regiona. I dok nas prigodno podučavaju što nam valja činiti.

Prema istorijskim zapisima, Petar II Petrović Njegoš je posjetio Rim 1851. godine. I trebao je da se vidi s Papom. Ispalo je, nije mu baš odgovarao protokol. Preciznije, u jednoj vožnji fijakerom Papa Pijo IX je trebao da prođe pored Njegoša i njegovog fijakera. A Njegoš je, kako vatikanska pravila nalažu, trebao da ustane iz fijakera dok ne prođe Papa. Sve se završilo sa „toga filma nećete gledat’“.

Tačnije, pribilježene su Njegoševe riječi: “Boža ti vjera, ja ne hoću sramotiti ono malo crnogorskoga naroda. Neka ide papa svojim putem, neka slazi s kola ko mu je do sada slazio, a vladika crnogorski zaista neće“… (iz teksta Vladimira Jovanovića, pod naslovom Susret Njegoša i Pape Pija IX:”Neka Papa ide svojim putem”).

E pa, o tome se i radi.

Crna Gora je, možda, za nekog mala i nebitna država. Taman da je čovjek ne može golim okom ni vidjeti na mapi svijeta. Ipak, postoji. I sve čini prema svom interesu, bez ustručavanja. I bez ucjenjivanja. A sa tim se, već, ne mogu pohvaliti mnogi drugi. Pa čak i neki u okruženju.

A za nove povlastice, zaista, prijem u EU nije nužan. To gradivo je već savladano. Uostalom, svako druženje podrazumjeva troškove. Nema ništa za džabe.

Zato, izbori koji nam se nameću ponekad zaista izgledaju kao groteska. ‘Oćete Kneževiće? Birajte između Milančeta i Duška. Ili možda Raja Mandića? Ili Bečića? Medojevića? Ili da zakucate svoj glas na nekog od ovih što ne mogu da prođu cenzus? Jeste, malo je skučen izbor, možda je nekom malo i duhovito, ali postoji. Pa…birajte. Sva prava. Tako bi već rekli poznavaoci preferansa. Ma koliko eventualna zamisao o ozbiljnosti angažmana gore navedenih može da vas nasmije.

Tek, malo podsjećanja na staru lekciju uopšte nije na odmet. Jer, čemu dodvoravanje? Čemu snishodljivost? Uostalom, ono svako malo trčkaranje do Putina iz susjedstva, teško da je bilo kome donijelo neka dobra. Drugačija iskustva nemaju ni trčkarala iz Crne Gore, sa iste putešestvije. A i dolari se brzo potroše. Ne potroši se samo dokazivanje svrhe te potrošnje.

No, svako svojim putem. Neko po Evropi i Americi, a neko samo tu, do malo prije Danilovgrada…

 

Komentari

avatar