Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

Montenegro Airlines mora opstati!

Crnoj Gori je potrebna nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines (MA), ocijenili su turistički radnici i analitičari.

Predsjednik Crnogorskog turistickog udruženja (CTU), Žarko Radulović, smatra da se svaki državni euro koji se uloži u MA vraća desetostruko i da je crnogorskom turizmu apsolutno potrebna nacionalna avio kompanija.

– MA, kao nacionalna avio kompanija, mora da opstane i ona ne treba da bude strogo komercijalna, jer svaki euro koji država uloži u MA vratiće joj se desetostruko. Ako država pomaže tu kompaniju ona dobija 100 hiljada turista više, koji ne bi došli u Crnu Goru da nije MA, rekao je Radulović.

Na taj način, kako je naveo, država ostvaruje zaradu i puni budžet.

– Zato ulaganje u MA nije trošak, odnosno inicijalno je trošak, a konačno je zarada. Ko kaže da nam ne treba MA, duboko se vara, poručio je Radulović.

Prema njegovim riječima, nacionalna avio kompanija je potrebna Crnoj Gori, jer da bi zaživjela neka nova avio linija nije garancija ni milion EUR.

– Pitanje je da li privatne aviokompanije ili državne koje nijesu iz Crne Gore imaju interes to da rade, a mi kao poluostrvska zemlja, koja ima veliku potrebu da je što bolje avio dostupna, treba da koristi MA za otvaranje linija ka novim destinacijama, saopštio je Radulović.

Zvaničan stav Vlade i MA o značaju i stanju u nacionalnoj avio kompaniji Pobjeda nije mogla da dobije, ali, prema saznanjima lista, u nacionalnom avio prevozniku smatraju da je vecina nacionalnih avio kompanija, koje su bile u krizi i imale teških trenutaka, u prevazilaženju problema imala pomoc države.

Iako je MA bio u minusu od 8,5 miliona EUR u 2015. godini, kompanija je te godine ostvarila promet od 79 miliona EUR i, prema saznanjima Pobjede, sa najmanje pola tog iznosa direktno uticala na bruto domaći proizvod (BDP).

I pored toga u prošloj godini MA nije imao pomoć države.

– Mi smo rijetka kompanija u Crnoj Gori koja izvozi uslugu i dovodi 580 hiljada ljudi u Crnu Goru, od kojih su 320 hiljada stranci. No i pored toga nacionalni avio prevoznik nema nikakvih povoljnosti i besplatnih usluga na crnogorskim aerodromima i u gorem je položaju u Crnoj Gori od low-cost kompanija, kojima su aerodromske takse nula, rekao je izvor lista iz MA.

Dekan budvanskog Fakulteta za biznis, Rade Ratković, smatra da je Crnoj Gori nacionalna aviokompanija MA itekako potrebna.

– Dobro je imati nacionalnu avio kompaniju, međutim, da bi MA bila rentabilna treba je usmjeriti ka čarter letovima, kako ne bi bila u gubicima, smatra Ratković.

On je dodao da MA treba da se bavi čarter letovima ne samo za Crnu Goru nego i za druge države.

Prema riječima Ratkovića, za crnogorski turizam je poželjno da postoji nacionalna avio kompanija.

Ratković je naveo da su za crnogorski turizam najvažnija evropska tržišta, sa kojih će turisti dolaziti stalno, a ne samo s vremena na vrijeme.

– Nijedna zemlja Mediterana nije se odrekla evropskog tržišta, a sva ostala tržišta su dodatna. Turista iz Evrope najviše za dva sata dođe do nas, ne gubi vrijeme i agencije organizuju čarter prevoze koji su jeftiniji i zato to funkcioniše, tvrdi Ratković.

Ekonomski analiticar, Vasilije Kostić, saopštio je da nacionalne avio kompanije, kao i većina komercijalnih, posluju po tržišnim principima, ali i uz zaštitu i podršku države.

– Finansijska podrška ovim avio kompanijama zabranjena je u zemljama Evropske unije, čime se želi afirmisati konkurencija, a ne protekcionizam na jedinstvenom evropskom tržištu. U suštini, to znači da ce nacionalne aviokompanije morati da posluju komercijalno i da će profitabilnost biti uslov njihove održivosti, a ne državna pomoć, jer koliko god se podupiralo njihovo poslovanje na kraju će princip profitabilnosti prevladati, rekao je Kostić.

Prema njegovim riječima, buduće rješenje kada je riječ o MA se ogleda u traženju strateškog partnerstva, nekog oblika spajanja ili akvizicije, preuzimanja i slično.

– Već odavno države kao svoja obilježja nemaju avio kompanije i ne treba da imaju. Ono što treba da imaju kao prepoznatljivost jeste efikasnost i konkurentnost, zaključio je Kostić.

Predsjednik Vlade, Duško Marković, naložio je prije dvije sedmice ministru saobraćaja i pomorstva, Osmanu Nurkoviću, da u najkraćem roku pripremi i dostavi Vladi detaljnu informaciju o trenutnom stanju u nacionalnoj avio kompaniji, kako bi se što brže poceli rješavati problemi u tom preduzeću.

Izvor: Pobjeda/Mina

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve