Nedjelja, 3 Marta, 2024
Rubrika:

Marković-Junker: Crna Gora primjer regionu

Predsjednik Vlade Duško Marković razgovarao sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

Junker je kazao na sastanku da je impresioniran napretkom Crne Gore i pohvalio Plan fiskalne konsolidacije koji je sačinjen krajem prošle godine.

Marković je kazao da je Vlada posvećena stabilizaciji javnih finansija, stavljanju pod kontrolu javnog duga i smanjenju deficita. Naveo je i da se ove godine očekuje rast BDP-a od oko tri odsto.

Premijer je istakao da je snažno opredjeljenje Vlade nastavak evropskih integracija i dodao da se nada otvaranju novih, ali i početku zatvaranja pregovaračkih poglavlja, pri čemu je kao primjer naveo poglavlje koje tretira zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku.

Predsjednik Junker je pohvalio i napredak ostvaren na tom polju.

Zajednički je ocijenjeno da se mora dalje raditi na jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Marković je ocijenio izuzetno važnim za stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana da vrata EU ostanu otvorena. U tom smislu je predsjednik Evropske komisije rekao da je politika proširenja na agendi Evropske komisije i da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu.

Predsjednik Vlade Crne Gore sastao se ranije danas i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, predsjednikom Evropskog savjeta Donaldon Tuskom i predsjednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve