Četvrtak, 22 Februara, 2024
Rubrika:

Kovačević: Lokalne bolnice moraju da rade svoj posao

Znatan broj stručnjaka koji su napuštili Klinički centar prihvatiće novi angažman u ovoj zdravstvenoj ustanovi, uvjerena je direktorica Zorica Kovačević, navodeći daje sa njih nekoliko već postignut dogovor.

Ona je u intervjuu Pobjedi kazala da su saglasnost za povratak već dobili od oftalmologa dr Sanje Borović i dr Nataše Jovović, koje će ponovo biti honorarno angažovane u Institutu za bolesti djece, dok će krajem sedmice razgovarati sa hirurgom dr Miodragom Pavličićem, a u planu je povratak još najmanje dva doktora.

Kako bi se riješio problem deficita ljekara, prema riječima Kovačević, angažovaće i ljekare iz drugih zdravstvenih ustanova iz zemlje i regiona. Za sada se zna da će od 1. februara na Klinici za urologiju biti zaposlen bivši načelnik Urološke klinike na Vojno-medicinskoj akademij i u Beogradu dr Novak Milović.

Kovačević se u intervjuu osvrnula i na činjenicu da 80 odsto zdravstvenih usluga građanima Crne Gore pruža KCCG, dok kako je dodala u opštim bolnicama svakodnevno 700 postelja ostaje prazno. Poručila je da lokalne bolnice moraju početi raditi svoj posao.

– Poteškoće sa kojima se susrijeću pacijenti i zdravstveni radnici nijesu uzrokovane samo ograničenim finansijskim sredstvima. Naprotiv, glavni problem je neracionalna potrošnja i organizacija rada na nivou ukupnog zdravstvenog sistema. Ovome u prilog ide činjenica da se 80 odsto zdravstvenih usluga građanima Crne Gore pruža u Kliničkom centru. Zašto bi, primjera radi, Centar za laboratorijsku dijagnostiku naše ustanove radio analize koje pripadaju primarnom i sekundarnom nivou i trošio svoja sredstva, te dovodio u pitanje funkcionisanje Kliničkog, a oni novac zadržavali za sebe. Zašto bi se u Kliničkom liječili pacijenti koji mogu da se liječe u opštim bolnicama i bili bliže svojim porodicama. U opštim bolnicama oko 700 postelja je svakodnevno neiskorišćeno, što je jedan Klinički centar, dok se nama dešava da nemamo slobodan krevet, kazala je Kovačević.

Ona je najavila gradnju novih Klinika za psihijatriju i infektivne bolesti, kao i gradnju novih zgrada za Kliniku za ginekologiju i akušerstvo i Urgentni centar.

– Obaveza nam je da do jula obezbijedimo izvođačke projekte za Infektivnu i Kliniku za psihijatriju koje se moraju što prije izgraditi. Do sada smo imali samo idejna rješenja za ta dva objekta. Sljedeće sedmice biće raspisan tender za izvođačke projekte, nakon čega ćemo ići prema IPA i drugim donatorskim sredstvima, a imam i obećanje Vlade da ćemo 2018. godine u budžetu predvidjeti novac za gradnju bar jedne klinike, dodala je ona.

Smatra da što se investicija i plata ljekara tiče , veliki teret mora da ponese i Ministarstvo zdravlja.

Kovačević je u intervjuu Pobjedi najavila i kadrovske promjene krajem mjeseca

– Za sada sam imenovala prve saradnike i nijesam pogriješila u izboru. Direktorima klinika ostavila sam vrijeme do kraja januara i tada ću sjesti sa njima i saopštiti im koga ću zadržati, a koga ne na tim pozicijama. Dio njih je već opravdao povjerenje. Moj cilj je da načelnici klinika imaju odriješene ruke i da sami organizuju rad, a ja sam tu da se bavim njihovim statusom i potrebama.Za vršioca dužnosti Klinike za ginekologiju umjesto dr Snežane Raspopović, koju sam imenovala za medicinskog direktora, postavila sam dr Vojislava Miketića, rekla je Kovačević.

Više puta je saopštavano da je u KC dnevno na bolovalju oko 350 radnika, pa je zbog toga najavila i kontrolu bolovanja, te o tom problemu obavjestila je i ministra zdravlja.

– I o tom problemu informisala sam ministra zdravlja. Od direktora Fonda zdravstva insistirala sam da zajedno formiramo komisiju i da krenemo u kontrolu korišćenja bolovanja. Tačno je da je svaki dan u Kliničkom blizu 300 ljudi na bolovanju. Imam informaciju da blizu 50 odsto njih to pravo koristi mimo zakona i to nije problem samo u Kliničkom, saopštila je direktorka KC.Osvrnula se i na osustvo ljekara sa posla.

– Jedan od problema koji sam na kolegijumu, koji imamo svakog ponedjeljka, istakla jeste odsustvo ljekara sa posla. Saopštila sam im da neću tolerisati da doktore za vrijeme radnog vremena gledamo po trgovima, kafićima. Onaj ko zarađuje platu treba da je od sedam do tri svakog dana tu. Ako mu ne odgovara Klinički centar, ne treba uopšte da dolazi, poručila je Kovačević.

Izvor: Pobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve