Nedjelja, 3 Marta, 2024
Rubrika:

Karpenter: SAD bi, ako ne podrže Crnu Goru, razorile transatlantske odnose

22 od 28 država članica NATO-a su ratifikovale crnogorski Pristupni protokol. SAD su među malobrojnim državama koje nisu i zato bi, piše Majkl Kaprenter, nekadašnji savjetnik američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena, Senat trebalo da usvoji dokument i vrši pritisak na Trampovu administraciju da ratifikuje Protokol što prije.

– Ishod je neizvjestan. Tramp je nazvao NATO zastarjelom organizacijom a sa Putinom želi dobre odnose. Međutim, za ministra odbrane Džejmsa Matisa, Alijansa je od suštinskog značaja a Rusiju vidi kao prijetnju NATO-u i globalnom poretku. Zato se sad svi pitaju: da li adminsitracija u Vašingtonu podržava proces proširenja NATO-a, piše Karpenter za The Hill.

Za Crnu Goru, smatra Karpenter, ulog je prevelik jer „ruska anti-NATO kampanja je drska i beskrupulozna. Tokom parlamentarnih izbora, koordinisani su sajber napadi na vladine web stranice a lažne vijesti su se širile internetom sa ciljem da diskredituju izborni proces. Otkriveni su i plaćenici koji su trebali da zauzmu zgradu parlamenta, ubiju premijera – trebalo je da izazovu haos i podriju crnogorsku demokratiju“, naglašava Karpenter.

– Vođe osujećenog napada su ruski državljani sa vezama u ruskim obavještajnim službama. Jedan od vođa, koji je postao svjedok, otkrio je da se borio na strani Rusa u Ukrajini. Drugi zavjerenik se nedavno fotografisao pored ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova u Beogradu, piše u tekstu The Hill-a.

– U suštini, nije pitanje spremnosti Crne Gore da postane NATO članica jer je od sticanja nezavisnosti stala uz Alijansu a 20% njene vojske je bilo u Avganistanu, uz američke i NATO trupe. Važnije pitanje je: hoće li ruski štetni uticaj u Evropi i dalje biti nekontrolisan ili čak i nagrađen zbog želje da se SAD približe Rusiji kako bi se Evropa prećutno podjelila na sfere uticaja. Nova administarcija bi, ukoliko ne bi podržala članstvo Crne Gore, dovela do tog scenarija. Razbila bi postojeći konsenzus koji postoji u vezi sa pitanjem proširenja. Posljedice za transatlanstke odnose bile bi katastrofalne, navodi Karpenter.

Posljednjih decenija, SAD su imale koristi od mira i stabilnosti u Evropi. To je razlog, zaključuje Karpenter, zašto Sjedinjene države moraju da stanu uz Crnu Goru ili rizikuju da podriju ideju cjelovite, slobodne Evrope u miru.

Izvor: Antena M

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve