Četvrtak, 22 Februara, 2024
Rubrika:

Hrvatski Telekom preuzeo većinski dio akcija Crnogorskog Telekoma

Hrvatski Telekom, vodeći telekomunikacioni operator u Hrvatskoj, potpisao je danas kupoprodajni ugovor sa Mađar Telekomom o kupovini76,53 posto akcija Crnogorskog Telekoma u vrijednosti od 123,5 miliona eura.

– Ova transakcija je u skladu sa orjentacijom kompanije na poslovanje unutar zemlje i nastojanja da ojačamo poziciju MT-a na mobilnom tržištu, da poboljšamo ICT kapacitete, kao i da zadržimo nivo investicija u fiksnu mrežu i povećamo broj korisnika na lokacijama gdje je brzi internet već dostupan, rečeno je u Mađar Telekomu.

Zbog činjenice da se radi o transakciji koja se odvija unutar Dojče Telekom grupe, odnosno između povezanih kompanija, prema važećoj legislativi ponuda za preuzimanje preostalih akcija CrnogorskogTelekoma nije neophodna, a takođe ni dalje saglasnosti Agencije za zaštitu konkurencije, kako bi Hrvatski Telekom preuzeo akcije.

Hrvatski Telekom je vodeći telekomunikacioni operator u Hrvatskoj, sa milion korisnika fiksne, 2,3 miliona korisnika mobilne telefonije i 740,000 korisnika širokopojasnog interneta. Zajedno sa Crnogorskim Telekomom i Mađar Telekomom, član je Dojče Telekom grupe, prisutne u više od 50 zemalja širom svijeta.

Bliskost crnogorskog i hrvatskog tržišta, mogućnost razmjene znanja i tehnologija, optimizacija poslovanja i mogućnost zajedničkog tržišnog nastupa, glavni su razlozi za ovu transakciju i povezivanje dvije kompanije, navedeno je u saopštenju.

Hrvatski Telekom bilježi zapažene poslovne i finansijske rezultate i doprinijeće snaženju ukupnih performansi poslovanja Crnogorskog Telekoma, čime će se ostvariti najbolji sinergijski učinak dviju kompanija.

Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, izjavio je:

– Kupovinom Crnogorskog Telekoma očekujemo značajne sinergijske učinke između Hrvatskog Telekoma i Crnogorskog Telekoma,prije svegakroz razmjenu znanja i tehnologija, optimizacije poslovnih procesa i zajedničkog tržišnog nastupa. Uvjeren sam da će snaga i iskustvo Hrvatskog Telekoma značajno doprinijeti daljem razvoju i još uspješnijem poslovanju Crnogorskog Telekoma. U prilog tome govori i činjenica da je Hrvatski Telekom u posljednje tri godine, uprkos nepovoljnom tržišnom okruženju i procesima transformacije preokrenuo negativne trendove i stabilizovao sve ključne finansijske pokazatelje u svom poslovanju.

– Kroz sinergiju dva vodeća telekomunikaciona operatora u Crnoj Gori i Hrvatskoj očekujemo da ćemo unaprijediti ukupno poslovanje i biti u prilici da korisnicima ponudimo još kvalitetnije proizvode i usluge, naročito u oblasti ICT rješenja. Uvjeren sam da će povezivanje dvije kompanije u okviru DT grupe, kroz bliskost naših tržišta i sličnihpotreba korisnika rezultirati zajedničkim uspjehom, izjavio je izvršni direktor Crnogorskog Telekoma Milija Zeković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve