Nedjelja, 3 Marta, 2024
Rubrika:

Hojt Ji: Ratifikacija u Senatu do kraja sedmice

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji potvrdio je da će Senat ove sedmice ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Podsjetimo, američki Senat danas bi trebalo da počne raspravu o našem Pristupnom protokolu.

– Američka administracija snažno podržava crnogorsko članstvo i okončanje procesa ratifikacije Protokola o pristupanju što je prije moguće, nadamo se čak prije kraja nedjelje. Naravno, to je u rukama Senata, senatori odlučuju kada i kako će da glasaju, ali mi radimo sve što možemo da podstaknemo brzi završetak procesa ratifikacije, rekao je Ji.

Crnogorsko članstvo podržavaju i republikanaci i demokrate, zbog čega, smatra Hojt Brajan Ji, postoje dobri razlozi za optimizam.

– Bio sam na pretresu prošle jeseni u senatskom spoljnopolitičkom odboru, pažljivo pratim izjave, komentare i pitanja članova Senata. Koliko ja razumijem, postoji veoma široka, snažna podrška obje stranke za članstvo Crne Gore, zbog čega imamo svaki razlog da budemo optimisti i da očekujemo da Crna Gora vrlo brzo postane članica, naravno čim ostali saveznici okončaju proces ratifikacije protokola, kazao je Ji.

Kako se privodi kraju proces priključenja Crne Gore Alijansi, sve češće su i prijetnje iz Moskve.

– O tome da li će Crna Gora da se pridruži NATO-u odlučuju građani, crnogorski lideri koje su izabrali i ostatak Alijanse, i niko drugi. To je važan princip koji treba da se poštuje i vjerujemo da će članstvo Crne Gore u NATO-u učvrstiti taj princip – da suverene zemlje imaju pravo da biraju svoje saveze i bezbjednosne aranžmane. Ni jedna treća zemlja nema pravo veta, kazao je Ji.

Sjedinjene Države veoma su zabrinute i zbog ozbiljnih optužbi da su, kako navodi Hojt Ji, strani akteri, uključujući i iz Rusije, pokušavali da utiču na ishod oktobarskih izbora u Crnoj Gori. Iz Vašingtona se poručuje da je veoma važno da se ti navodi istraže u skladu sa zakonom i kroz institucije.

– Imamo puno povjerenje u državnog tužioca, sudstvo, vladu, organe za sprovođenje zakona, da će uraditi svoj posao, istražiti slučaj i krivično goniti i ako ima dovoljno dokaza, privesti pravdi počinioce koji su identifikovani. Veoma nam je drago što su izdate interpolove međunarodne potjernice za hapšenje, što pokazuje da je postignut napredak. Takođe je veoma važno da sve strane podrže i dozvole specijalnom tužiocu i njegovom timu da rade svoje posao.

Smatramo da je veoma važno da sve zemlje i svi akteri, strani ili domaći, da poštuju suverenitet Crne Gore, podržavaju crnogorske institucije i da im dozvole da funkcionišu onako kako bi trebalo, bez straha od miješanja stranih sila, rekao je Ji.

Izvor: RTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve