Nedjelja, 3 Marta, 2024
Rubrika:

“Foreign Policy” Trampu: NE ZA*EBAVAJTE SE S CRNOM GOROM!

Urednici onlajn izdanja poznatog žurnala ”Foreign Policy” objavili su nedavno tekst u kojem novom predsjedniku SAD-a Donaldu Trampu saopštavaju da će ubuduće raditi i predstavljati poštenu opoziciju.

Ipak, na samom startu Trampovog mandata, ponudili su mu, odnosno predstavili ‘‘17 praktičnih savjeta za predstojeća teška vremena”.

Jedan od njihovih savjeta glasi: Predsjedniče, ne igrajte se sa Crnom Gorom!

Prošle godine, kako piše u tekstu, 28 zemalja članica NATO jednoglasno su glasale za proširenje i članstvo Crne Gore u NATO. Bilo je, kako pišu, razloga za takav potez. Trajno obrazloženje je da se poveća bezbjednost i stabilnost u nemirnom regionu Balkana.

Ali, poslije ruske invazije Ukrajine, došlo je do racionalnijeg obrazloženja – NATO treba da zapečati jadransku obalu i na taj način onemogući Rusiji da tamo napravi svoje baze, kao što su uradili u susjednoj Srbiji, ili da kreira stanicu protivvazdušne odbrane koja bi mogla ugroziti SAD i druge NATO članice.

Ruska reakcija na poziv Crnoj Gori da se priključi NATO savezu bila je ekstremna, piše ”Foreign Policy”.

– Ostavimo po strani propagandu i plaćanje pristalica da pokušaju da blokiraju sopstveni glas Crne Gore za članstvo u NATO: Rusi pokušali i da ubiju premijera Crne Gore.

Poslednji i finalni korak u dovođenju Crne Gore u savez je na parlamentima 28 članica NATO da ratifikuju ulazak Crne Gore u Alijansu. Sjedinjene Države su među nekoliko zemalja koje još nijsu ratifikovale Protokol. Senatori Bob Korker, Ben Kardin, Džon Mekejn i Mič Mekonel su pokušali, ali jedan ili dva senatora i dalje stoje na putu.

Nejasno je zašto, ali ono što je jasno je da će samo Rusija imati koristi od blokiranja ulaska Crne Gore u Alijansu, piše u tekstu.

Na kraju, poručuju da predsjednik mora jasno poručiti Senatu da brzo reaguje i ratifikuje ulazak Crne Gore u NATO.

– Recite tom malom broju senatora koji koče ratifikaciju – Ne za*ebavajte se sa Crnom Gorom! – zaključuje se u preporuci uredništva ”Foreign Policy”.

Originalni tekst možete pročitati na linku OVDJE.

What to Watch Out for, Mr. President

Izvor: AntenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve