Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

FIČ: Tramp predstavlja rizik za globalnu ekonomiju

Agencija za kreditni rejting Fič objavila je da predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp predstavlja rizik za globalnu ekonomiju, napominjući da njegov “agresivan ton” i spremnost da uvodi “nepredviđene promjene” u američku politiku mogu da naškode svjetskom rastu i da poskupe zaduživanje država, prenosi agencija AP.

– Trampova administracija predstavlja rizik za međunarodne ekonomske prilike i za globalne suverene kreditne rejtinge. Predvidljivost američke politike je smanjena, pri čemu se ustanovljeni međunarodni komunikacioni kanali i pravila u odnosima stavljaju po strani što povećava mogućnost naglih, neočekivanih promjena u američkim politikama sa potencijalnim globalnim implikacijama – navodi se u saopštenju Fiča.

Sudeći po prvim nedjeljama vladanja, Trampova administracija bi mogla potencijalno da poremeti spoljnu trgovinu, smanji protok kapitala, ograniči migracije i INICIRA konfrontirajuće polemike koje bi mogle da destabilizuju volatilna finansijska tržištima, konstatuje agencija.

– Materijalizacija tih rizika će stvoriti nepovoljnu scenu za ekonomski rast, vršeći pritisak na javne finansije što može imati posljedice po rejting nekih država. Povećanje troškova ili smanjenje dostupnosti stranog finansiranja, posebno ako su praćeni deprecijacijom valute, takođe mogu uticati na rejtinge – dodaje se u saopštenju.

Fič je istakao da bi druge obećane mjere Trampove administracije, poput rezanja poreza, smanjenja propisa i veće infrastrukturne potrošnje mogle da podstaknu rast u SAD-u. Međutim, u komentaru rejting agencije se upozorava na mogućnost Trampovog ugrožavanja stranih privreda pošto se on zalaže za ponovne pregovore o postojećim trgovinskim sporazumima, navodi AP.

Izvor: PinkM/Tanjug

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve