Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

ĐUKANOVIĆ: Opozicija je marioneta Moskve

Demokratska partija socijalista (DPS) vrlo je spremna da na izborima 12. marta u Nikšiću pokaže svoje rezultate i planove za rad u narednom četvorogodišnjem periodu, sa protivnicima ili bez njih, poručio je predsjednik te stranke Milo Đukanović.

https://www.youtube.com/watch?v=m5SzwUluU6o

On je na tribini sa mladima u Nikšiću kazao da će ta stranka potvrditi svoju dominaciju i ideju, uvjeren da će im građani u velikom procentu ukazati povjerenje.

Đukanović smatra da opozicija i njeni partneri ne mogu da oproste Crnoj Gori “grijeh” nezavisnosti zbog čega smatraju da je rješenje svih problema poništenje nezavisnosti.

Đukanović je ocijenio da je opozicija bojkotujući izbore u Nikšiću odlučila da za sebe obezbijedi novu privilegiju i učestvuje van pravila igre, želeći da za sebe pribavi ekskluzivitet i bude van pravnog sistema države.

– DPS kao partija o tome ne sudi, već nadležni državni organi koji obezbjeđuju regularnost izborne utakmice na kojoj ne mogu važiti različita pravila, kazao je Đukanović.

Govoreći o opoziciji, Đukanović je podsjetio na 16. oktobar i parlamentarne izbore i, kako je rekao pokušaj svrgavanja aktuelne državne vlasti na bilo koji način.

– Pa i krvoprolićem i državnim udarom, kako bi se instalirala nova marionetska vlast koja bi samo služila interesima Moskve, koja želi da tako pošalje poruku Evropi I NATO-u da se ne može širiti po Balkanu, bez njihove saglasnosti, kazao je Đukanović.

On je kazao da ne misli da Rusija ima dublje i dalje interese od toga.

– A volio bih kada bih ih prepoznao da nas, makar, zaintrigiraju kako oni vide alternative zapadnog Balkana. Mislim da je riječ samo o poigravanju sa zapadnim Balkanom kao mnogo puta u istoriji, gdje je naš region bio moneta za potkusurivanje, rekao je Đukanović.

On je upozorio da ni Crna Gora, ni susjedne države ne treba da dozvole novu manipulacije, »jer smo dovoljno zaostali i zbog toga moramo cijeniti sebe i svoju budućnost i ne dozvoliti nikome da nama upravlja«.

Đukanović je ocijenio da je to bila ta »prljava igra« 16. oktobra kada se terorističkim aktom Crna Gora mimo svoje volje pokušala odvratiti od svog evropskog i evroatlantskog puta.

– Uspjeli smo i to da suzbijemo, ali poslušnici te politike su nastavili da bojkotom crnogorskih institucija u pokušaju da ostave utisak neredovnog stanja u državi, koja ne može navodno da funkcioniše bez njih. A, oni će za to vrijeme da izvan institucija ucjenjuju da obnavljamo izbore sve dok oni ne bi na njima pobijedili, što nam ne pada na pamet, rekao je Đukanović.

On je ocijenio da se takve aktivnosti nastavljaju i na izborima u Nikšiću i kroz razne akcije koje se vode iz inostranih centara sa namjerom da se nagrize konzistentnost vladajuće koalicije, poput onih prema Bošnjačkoj stranci u Crnoj Gori, ali im je sve to bezuspješno.

– Nikšićki izbori su produžetak bitke vođene 16.oktobra i naša pobjeda te noći ne znači da je rat prestao, već se nastavlja, kao i naša odlučnost da upravljamo svojom budućnošću, rekao je Đukanović.

Govoreći zašto Crna Gora želi da uđe u EU, Đukanović je obrazložio da je cilj obezbjeđenje kvaliteta života države i građana u EU i NATO alijansi.

– Crnu Goru već smatram 29 članicom NATO-a, a kada to postanemo sigurno je da smo, makar, dvije trećine puta ka EU već savladali. Statistički smo savladali i više od toga, jer smo otvorili 26 od 33 pregovaračka poglavlja, a suština tih pregovora je da obezbijedimo implementaciju evropskih standarda u crnogorskom društvu, kazao je Đukanović.

Domaćinski vodili Nikšić

Govoreći o Nikšiću, on je podsjetio da su prije četiri godine najavili domaćinsko upravljanje tim gradom i utvrdio da se danas može reći da su značajno unaprijedili kvalitet domaćinstva.

Prema njegovim riječima, u Nikšiću je završen ozbiljan posao konsolidacije finansija, sačuvano je zdravo jezgro nikšićke privrede.

– I prošavši težak tranzicioni put danas rade Željezara, Boksiti, Elektroprivreda, Metalac, Onogošt, Javorak, Pivara. Nikšić ponovo postaje inustrijski i privredni centra naše države, rekao je Đukanović.

On je kazao da sa platforme učinjenog mogu ozbiljno da govore o onom šta čeka u narednom četvorogodištu i istakao da će se nastaviti valorizacija sjajne pozicije koju Nikšić ima u saobraćaju Crne Gore, kao i razvoj privrednih potencijala.

Đukanović je ukazao na problem nedovoljne zaposlenosti i u Nikšiću, i Crnoj Gori i istakao da je neophodna zdrava preduzetnička inicijativa i unaprjeđenje znanja i ohrabrivanja ljudi da uđu u preduzetništvo i tako rješavaju svoje egzistencijalne probleme.

Predsjednik nikšićke Opštine i nosilac liste DPS-a na predstojećim izborima, Veselin Grbović, podsjetio je na učinjeno u prethodnom periodu, na domaćinsko poslovanje i najavio rješavanje novih brojnih investicija, kao i otvaranje novih radnih mjesta.

Grbović je kazao da »svi dobro znaju da smo na putu evroatlantskih integracija i da aktuelna vlast u ovom mandatu planira da završi te procese i Crna Gora postane članica NATO i EU«.

On je kazao da očekuje da što više građana izađe na izbore i svojim glasovima potvrdi ubjedljivu pobjedu DPS-a, koja će, kako ej rekao, sa Socijaldemokratama formirati vlast i u naredne četiri godine upravljati Nikšićem.

Izvor: RTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve