Nedjelja, 3 Marta, 2024
Rubrika:

DIZEL U CRNOJ GORI među najjeftinijim u regionu

Za litar eurodizela vozači u Crnoj Gori moraju izdvojiti 1,16 eura. Međutim, nije naša država jedina u kojoj su cijene naftnih derivata znatno veće nego u istom periodu prošle godine. Naprotiv, u poređenju sa državama regiona, eurodizel je i dalje među najjeftinijim, pišu Dnevne novine.

foto: danas.net.hr

Na rast cijena goriva u Crnoj Gori direktno je uticalo povećanje akcize na gorivo od devet centi po litru, kao i ‘skok’ cijena barela nafte na svjetksom tržištu. Na ovo drugo povećanje nijesu ostale imune ni države regiona.

U Albaniji litar dizela je 1,27 eura, Hrvatskoj 1,21, a Srbiji 1,20, Sloveniji 1,19 eura. Nešto jeftiniji dizel od Crne Gore toči se u Bosni i Hercegovini dok je apsolutni lider po najnižoj cijeni pomenute vrste goriva Makedonija.

U toj državi litar dizela košta svega 87 centi.

Slična situacija je i u Evropi.

Najskuplji dizel ima Norveška, gdje litar ovog goriva košta 1,70 eura. Zatim slijedi Island sa 1,64, Italija sa cijenom od 1,41 eura po litru, te Lihtenštajn (1,40 eura po litru). Ubjedljivo najjeftiniji dizel toči se u Rusiji i to po cijeni od 57 centi. Cijenu dizela u Evropi ispod eura (osim Rusije i Makedonije) imaju još i Ukrajina, Moldavija i Bjelorusija.

Najskuplje dizel gorivo u regionu je u Albaniji gdje litar dizela iznosi 1,27 eura

Novi obračun

Cijene goriva u Crnoj Gori neće se mijenjati u naredne dvije nedjelje.

Cijena litra eurosupera 95 i 98 u naredne dvije sedmice iznosiće 1,29 eura, odnosno 1,33 eura.

Litar eurodizela koštaće 1,16 eura. Cijena lož ulja za veleprodaju se takođe nije mijenjala i iznosi 1,14 eura, a za grijanje 86 centi.

Posljednje promjene cijena goriva bile su 10. januara, kada su sve vrste poskupile 12 do 16 centi jer je u obračun ušla akciza na gorivo u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

Prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun će se obaviti 6. februara 2017. godine, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 7. februara 2017. godine.

Izvor: Dnevne novine

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve