Četvrtak, 22 Februara, 2024
Rubrika:

Crnogorska: Skrnavljenje Njegoša je najbrutalnija uvreda crnogorskog naroda

Jedna od tema koja ubjedljivo potvrđuje da Crna Gora već dugo živi svoja krizna vremena je naš veliki i veličanstveni Petar II Petrović Njegoš, poručuju iz Crmnogorske. Predsjednica Programskog Savjeta Anđela Ivanović poručuje da “Njegoša zloupotrebljava ga ko stigne u takvim vremenima, a nema ko da ga brani i odbrani”.

– Velikosrpska politika ga je zloupotrebljavala u najgorim vremenima izvlačeći iz konteksta njegove citate zarad pomame hordi nepismenih i polupismenih bojovnika koji nikada nijesu shvatili prave poruke svojih suludih pokliča. Iza takve politike užasa ostala je krvava i spaljena zemlja.

Bošnjački narod kao stradalnik posljednjeg balkanskog pakla, ophrvan strahom i tugom, neminovno zaboravlja svoje krvnike i progonitelje jer vrijeme polako liječi sve rane, ali pamti istrgnute i zloupotrebljene citate Njegoša.

Ni jedni ni drugi – ni dželati ni žrtve, ni tada, a ni danas nijesu dokučili i shvatili velike i najuniverzalnije poruke i pouke velikog pjesnika. Zato i danas od nekih neznavenih jastrebova iz etničkog korpusa bošnjačkog naroda čujemo zloupotrebe i uvrede na račun Njegoša, navodi ona u saopštenju.

To, kaže, nije ništa drugo do posledica elementarnog neznanja i želje da u tom neznanju nastavi da živi mržnja kao najgora osobina ljudskog roda.

– Svi oni koji žive i danas u dubini svoga neznanja i šire mržnju, moraju najzad biti svjesni da njihova mržnja, artikulisana na takav način, vrijeđa nečija najdublja i najplemenitija osjećanja, a to su osjećanja nas etničkih crnogoraca.

Njegoš je jedna od najsvjetlijih i najznačajnijih tačaka crnogorskog identiteta i to moraju shvatiti svi oni koji se olako zalijeću da ga neznaveno tumače, pritom ne videći dalje od sopstvenog nosa. Posebno je nedopustivo kada to rade pripadnici nekih stranaka ili njihovi funkcioneri i najmanje što je moguće uraditi u takvoj situaciji jeste ograditi se od takvih jastrebova, ostavljajući ih same da lete u svom neznanju.

Dok izostaju prave reakcije u našem malenom društvu mi iz Crnogorske želimo poručiti svima da je Petar II Petrović Njegoš bio i ostao crnogorski vladar i vladika, pjesnik i filozof, naša i svjetska veličina, sinonim našeg opstanka i trajanja. On je sveta tačka našeg crnogorskog identiteta i svako skrnavljenje njegovog lika i djela nije ništa drugo do najbrutalnija uvreda našeg crnogorskog naroda.

Mi etnički Crnogorci, ponosni na svoje porijeklo, uvijek smo poštovali i cijenili sve identitetske vrijednosti drugih naroda i etničkih grupa sa kojima smo uvijek u slozi živjeli. Zato je najmanje što očekujemo da se i drugi narodi prema nama na isti način ophode. Samo uzajamnim poštovanjem možemo izgrađivati međusobno povjerenje i graditi bolju zajedničku budućnost u zajedničkoj nam domovini Crnoj Gori, zaključuju iz Crnogorske.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve