Subota, 2 Marta, 2024
Rubrika:

Autoput će najviše uticati na kretanje duga

Najveći uticaj na kretanje javnog duga do 2019. imaće povlačenje sredstava za realizaciju projekta autoputa Bar – Boljari, navodi se u Vladinom Nacrtu programa ekonomskih reformi.

– Prema projekciji, predviđeno je da će sredstva biti povlačena u iznosu od prosječno po 200 miliona godišnje, navodi se dokumentu koji je Vlada objavila u petak i koji se odnosi na period od ove do 2019.

U Nacrtu koji će do 23. januara biti predmet procesa konsultacija sa javnošću, se navodi da će se kredit Exim banke u periodu do 2019. realizovati do visine izvršenja, odnosno dinamike realizacije projekta.

– Svako povlačenje sredstava tokom godine biće evidentirano u stanje duga. U periodu od ove do 2019. predviđa se i povlačenje oko 315,1 miliona sredstava za finansiranje infrastrukturnih i drugih projekata, navodi se u dokumentu.

Iz Vlade su objasnili da je budžetom za ovu godinu predviđeno zaduživanje u iznosu od 454,3 miliona eura.

Pored zaduživanja za ovu godinu, kako su kazali, prema planu otplate obaveza, iznos potreban za otplatu duga u narednoj godini je značajno niži i iznosi 146,2 miliona, dok se za 2019. taj iznos povećava na 502,5 miliona eura.

– Povećanje obaveza u 2019. je prvenstveno zbog otplate Eurobonda iz 2014. u iznosu od 280 miliona. Međutim, imajući u vidu visok nivo planiranih sredstava za finansiranje kapitalnog budžeta, za navedene godine, sredstva koja će nedostajati za finansiranje budžeta iznose oko 375 miliona u narednoj, odnosno 672 miliona u 2019., precizira se u dokumentu, prenosi Mina biznis.

Od navedenog iznosa, kako su objasnili, oko 230 miliona u narednoj godini i oko 178 miliona u 2019. odnosi se na potrebna sredstva za finansiranje igradnje autoputa, pri čemu su ona već obezbijeđena kroz zaključeni aranžman sa Exim bankom.

Iz Vlade su kazali da će, imajući u vidu potrebe finansiranja budžeta za ovu godinu, sredstva za potrebe otplate duga, stvaranje fiskalne rezerve i plaćanje obaveza po osnovu izgradnje autoputa, biti obezbijeđena kroz aranžman sa Exim bankom i putem emisije obveznica na stranom tržištu, kao što je to bio slučaj u prošloj godini.

– U toku ove godine će se razmotriti mogućnosti na koji način će sredstva biti obezbijeđena za narednu i 2019., dodali su iz Vlade.

U ovoj godini se, kako su poručili iz Vlade, očekuje dalji rast duga, zbog troškova izgradnje autoputa.

Očekuje se da će državni dug na kraju perioda iznositi 68 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok će javni dug iznositi oko 71,6 odsto BDP-a.

– Što se tiče stanja duga za narednu i 2019. državni dug će iznositi 71,5 odsto odnosno 74,3 odsto BDP-a, dok bi javni dug iznosio 74,9 odsto odnosno 77,5 odsto BDP-a, dodali su iz Vlade.

U Vladi smatraju da je, zbog značajnog rasta duga, u periodu do 2019. potrebno sprovoditi fiskalnu politiku koja će biti usmjerena na zaduživanje samo za potrebe kapitalnih projekata, u cilju podsticanja privrednog rasta.

Vada je Nacrt programa ekonomskih reformi za Crnu Goru od ove do 2019. pripremila i objavila u skladu sa procesom ekonomskog dijaloga sa Evropskom komisijom (EK) i članicama Evropske unije (EU).

Izvor: AntenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve