Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

AGENT GRU-A otkriven uz pomoć britanskih i američkih obavještajnih službi?

Novi dokazi koji su razotkrili da je ruski državljanin Eduard Širokov, jedan od organizatora kriminalne organizacije koja je planirala teroristički napad u Crnoj Gori 16. oktobra, u stvari Eduard Šišmakov, pripadnik vojne službe bezbjednosti GRU, upućuju na značajnu ulogu britanskih i američkih obavještajnih službi u ovom slučaju.

Pobjeda piše kako je jasno je da su najmoćnije obavještajne službe dale „podršku” razotkrivanju zavjereničke mreže, a svjetski mediji su posljednjih nekoliko dana objavili priču o ulozi Moskve u destabilizaciji crnogorske vlasti.

Stručnjak za bezbjednost iz Beograda Darko Trifunović izjavio je za Pobjedu da su crnogorskim istražiteljima u otkrivanju organizatora akcije značajno pomogle britanska i američka obavještajna služba, što suštinski znači da je Crna Gora u bezbjednosnom smislu već dio mreže NATO-a.

– Ostalo je samo još par ratifikacija Pristupnog protokola, tako da se može reći da je Crna Gora već u NATO-u. Činjenica da je bivši crnogorski premijer Đukanović na posljednjem NATO samitu u Varšavi sjedio pored najmoćnijih ljudi svijeta, govori da Crna Gora zauzima dobre pozicije i da će imati moćne saveznike. A otkrivanje nekih detalja, vezanih za istragu o pokušaju terorizma, ukazuje da je Crna Gora ušla u najmoćniju bezbjednosnu arhitekturu svijeta – ocjenjuje Trifunović za Pobjedu.

Ruski vojni oficir Šišmakov, pripadnik vojne službe bezbjednosti, ozloglašene GRU, Foto: Arhiva

Objavljivanjem informacije o ruskom vojnom oficiru Šišmakovu, pripadniku vojne službe bezbjednosti, ozloglašene GRU, koja govori o umiješanosti Rusije, Crna Gora je postala udarna vijest u svjetskim medijima od agencija Rojters i Asošijeted pres, britanskog „Dejli telegrafa”, Skaj njuza, do američkih „Njujork tajmsa“ i analitičkog magazina „Politiko”.

Trifunović ocjenjuje da britanski mediji intenzivno pišu o akciji ruskih agenata u Crnoj Gori, između ostalog i zato što Velika Britanija ima problem sa ruskim agentima i zabrinuta je za očuvanje vlastitih informacija važnih za bezbjednost države.

Izvor: Pobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve