Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Žugić: Svi ključni parametri poslovanja banaka bilježe rast

Prema njegovim riječima, nekvalitetni krediti se u kontinuitetu smanjuju i trenutno iznose 4,75 odsto ukupnih kredita

Guverner Centralne banke Radoje Žugić informisao je predstavnike Svjetske banke o aktuelnom stanju u bankarskom sistemu. Istakao je da su pozitivni trendovi iz prethodne godine nastavljeni i u ovoj, te da svi ključni parametri poslovanja banaka bilježe rast.

Foto: predstavnici: Centralna banka, Svjetska banka

“Na kraju avgusta tekuće godine, aktiva banaka, u iznosu od 4,5 milijardi eura, je na istorijskom maksimumu, kao i likvidna aktiva u iznosu od 1,1 milijardu eura. Od kraja 2018. godine, kod 13 banaka u sistemu, ukupni krediti porasli su 10,7, kapital 18,2, a depoziti 9,9 odsto, što potvrđuje da postoji snažno povjerenje u bankarski sistem“, saopštio je tokom sastanka sa timom Svjetske banke guverner Žugić i dodao da su ranjivosti iz prethodnog perioda značajno smanjene.

Prema njegovim riječima, nekvalitetni krediti se u kontinuitetu smanjuju i trenutno iznose 4,75 odsto ukupnih kredita.

Tim Svjetske banke su predvodili Emanuel Salinas, šef Kancelarije Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru i Mario Guadamillas, menadžer prakse Svjetske banke za finansije, konkurentnost i inovacije za region Evrope i Centralne Azije.

Na sastanku je bilo riječi o napretku u aktivnostima koje je CBCG sprovela u cilju obezbjeđivanja drugog dijela programa razvojne garancije Svjetske bankeCrnoj Gori (PBG2).

Guverner je upoznao predstavnike Svjetske banke i sa najvažnijim aktivnostima koje CBCG sprovodi, a tiču se, prvenstveno, implementacije revizije kvaliteta aktive bankarskog sistema (Asset Quality Review – AQR), modernizacije platnog prometa i usaglašavanja nacionalne sa evropskom regulativom.

Šef Kancelarije Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru g-din Emanual Salinas i tim Svjetske banke su istakli da je CBCG odabrala adekvatne prioritete za naredni period i pozdravili su namjeru o sprovođenju AQR-a, kao djelotvornog instrumenta za prepoznavanje i rješavanje svih eventualnih dodatnih ranjivosti u bankarskom sistemu.

Svjetska banka radi zajedno sa CBCG i Ministarstvom finansija Crne Gore na realizaciji aktivnosti u okviru odobravanja razvoje garancije PBG2, kojazacilj,između ostalog, ima da osnaži stabilnost finansijskog sistema kroz unapređenje zakonodavnog okvira i smanjenje potencijalnih ranjivosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve