Četvrtak, 16 Maja, 2024
Rubrika:

Žugić na sastanku Kluba guvernera: Bankarski sektor bilježi kontinuirani pad nivoa loših kredita

Crna Gora u kontinuitetu radi na smanjenju internih rizika, dok eksterni rizici imaju poseban uticaj na male i, posljedično, otvorenije ekonomije kakva je crnogorska, naveo je guverner

Guverner Centralne banke Crne Gore dr. Radoje Žugić učestvuje na 41. sastanku Kluba guvernera zemalja regiona centralne Azije, Crnog mora i Balkana koji se održava od 24. do 26. marta u Istanbulu, Turska.

Na skupu je bilo riječi o globalnim ekonomskim i finansijskim izgledima zemalja regiona, sa potencijalnim eksternim rizicima i izazovima, te mehanizmima za njihovo prevazilaženje. Ocijenjeno je da, uprkos rastućem populizmu i protekcionizmu, postoje eksterni izazovi, koji se odnose na usporavanje globalnog rasta (posebno najrazvijenijih ekonomija), zatezanje odnosa u dijelu spoljne trgovine, neizvjesnost izazvanu pronalaženjem rješenja za Bregzit i sl.

U cilju adekvatnog upravljanja ovim rizicima, koji mogu imati negativan uticaj na finansijske institucije i finansijsko tržište, te time i na finansijsku stabilnost, neophodno je obezbijediti nezavisnost centralnih banaka. Nezavisna centralna banka omogućava korišćenje raspoloživih monetarnih instrumenata na efikasan način, ocijenjeno je na skupu.

U svom izlaganju, guverner Žugić je naglasio da je ostvaren napredak na planu minimiziranja sistemskih rizika.

„Bankarski sektor Crne Gore bilježi kontinuirani pad kamatnih stopa i nivoa loših kredita“, saopštio je guverner CBCG i dodao da Crna Gora u kontinuitetu radi na smanjenju internih rizika, dok eksterni rizici imaju poseban uticaj na male i, posljedično, otvorenije ekonomije kakva je crnogorska.

Klub guvernera zemalja Centralne Azije, Crnomorske regije i Balkana okuplja dva puta godišnje guvernere i druge visoke zvaničnike iz svijeta monetarne politike i finansija u cilju razmjene mišljenja o aktuelnim temama i daljeg unapređenja međusobne saradnje.

Članstvo u ovoj prestižnoj organizaciji omogućava CBCG dalje jačanje regionalne saradnje u monetarnoj, finansijskoj i bankarskoj oblasti i uspostavljanje bližih odnosa sa centralnim bankama iz regiona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve