Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Žugić: Krucijalni problem crnogorskog tržišta je strukturna nezaposlenost

On je na međunarodnoj konferenciji u Dubrovniku kazao da su, osim toga, prisutni problemi sive ekonomije i negativnih demografskih kretanja, kao i tzv. „odliva mozgova“

Iako je prisutan trend rasta broja zaposlenih i snižavanja stope nezaposlenosti, što je potvrda ubrzanog ekonomskog razvoja, Crna Gora se, kao i ostale zemlje iz okruženja, suočava sa izazovima vezanim za tržište rada, smatra guverner Centralne banke Radoje Žugić.

foto: Radoje Žugić

On je na međunarodnoj konferenciji u Dubrovniku kazao da su, osim toga, prisutni problemi sive ekonomije i negativnih demografskih kretanja, kao i tzv. „odliva mozgova“.

Krucijalni problem crnogorskog tržišta rada je strukturna nezaposlenost, prouzrokovana neusklađenošću tražnje, sa jedne strane, i obrazovnih profila koje obezbjeđuje sistem formalnog obrazovanja, sa druge strane.

“U nastavku diskusije, razgovarano je o mogućim načinima prevazilaženja prepoznatih problema, kroz definisanje adekvatnih politika koje bi obezbijedile unapređenje stanja na tržištu rada što bi stvorilo uslove da ljudski kapital i znanje budu osnovni razvojni faktori, odnosno pokretači razvoja ekonomije”, navodi se u saopštenju.

Skupu u Dubrovniku prisustvovali su najviši zvaničnici centralnih banaka i ministarstava finansija i rada zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope, predstavnici MMF-a, Svjetske banke, Evropske komisije i brojni stručnjaci iz oblasti ljudskih resursa.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve