Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Žugić: CBCG nema snažan uticaj na cjenovnu stabilnost, ali možemo uticati na kreditni potencijal banaka

Glavna tema ovogodišnjeg skupa odnosi se na izazove sa kojima se trenutno suočavaju kreatori monetarnih politika u regionu, u kontekstu aktuelne makroekonomske situacije i globalnog okruženja

Zbog odsustva emisione funkcije, Centralna banka Crne Gore nema tako snažan uticaj na cjenovnu stabilnost. Ipak, kroz politiku obavezne rezerve i makroprudencione mjere, možemo uticati na kreditni potencijal banaka, odnosno na dinamiku kreditne aktivnosti u određenom vremenskom periodu, a time indirektno i na tražnju, odnosno cijene, kazao je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić koji učestvuje na godišnjem susretu guvernera regiona koji se održava u Hrvatskoj.

Glavna tema ovogodišnjeg skupa odnosi se na izazove sa kojima se trenutno suočavaju kreatori monetarnih politika u regionu, u kontekstu aktuelne makroekonomske situacije i globalnog okruženja.

Žugić je sa guvernerima centralnih banaka Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, učestvovao na okruglom stolu koji je održan na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. Čelnici monetarnih vlasti regiona bili su u prilici da sa studentima, predstavnicima akademske zajednice i hrvatskim privrednicima diskutuju o izazovima monetarne politike u malim otvorenim ekonomijama, posebno u svjetlu visoke inflacije.

Uvodne govore održali su Saša Drezgić, dekan Ekonomskog fakulteta i Vedran Šošić, glavni ekonomista Hrvatske narodne banke. U nastavku su guverneri, na osnovu iskustava svojih zemalja, razmatrali monetarnu politiku u uslovima rasta inflacije, kao i manevarski prostor koji centralne banke malih otvorenih ekonomija imaju u slučaju globalnih inflatornih šokova. Diskusija se odnosila i na uticaj monetarne politike Evropske centralne banke i prenos rastućih kamatnih stopa na kamatne stope država izvan europodručja.

“Zbog odsustva emisione funkcije, Centralna banka Crne Gore nema tako snažan uticaj na cjenovnu stabilnost. Ipak, kroz politiku obavezne rezerve i makroprudencione mjere, možemo uticati na kreditni potencijal banaka, odnosno na dinamiku kreditne aktivnosti u određenom vremenskom periodu, a time indirektno i na tražnju, odnosno cijene“, istakao je Žugić tokom diskusije.

Godišnji susret guvernera centralnih banaka regiona, koji okuplja guvernere, predstavnike banaka i finansijskog sektora, ima za cilj unapređenje saradnje, razmjenu iskustava i razmatranje aktuelnih izazova u vezi sa ključnim oblastima finansijske stabilnosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve