Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Žugić: Bankarski sistem likvidnan, solventnan i profitabilan

Nekvalitetni krediti i kamatne stope nastavljaju sa tendencijom pada, dok je profit na nivou sistema na kraju avgusta ove godine iznosio 46 miliona eura

Crnogorski bankarski sistem karakterišu pozitivni trendovi parametara likvidnosti, solventnosti i profitabilnosti, saopštio je guverner Centralne banke Radoje Žugić danas na sasatanku sa glavnim izvršnim direktorima banaka koje posluju u Crnoj Gori i predstavnicima Udruženja banaka.

“Uz rekordni nivo aktive, u iznosu od 4,5 milijardi eura, posebno pozdravljamo ostvareni rast kapitala od 18,2 odsto (od decembra 2018. do avgusta tekuće godine), koji direktno doprinosi zdravlju i otpornosti bankarskog sektora”, izjavio je Žugić.

Nekvalitetni krediti i kamatne stope nastavljaju sa tendencijom pada, dok je profit na nivou sistema na kraju avgusta ove godine iznosio 46 miliona eura.

Na sastanku je bilo riječi o implementaciji provjere kvaliteta aktive bankarskog sistema (Asset Quality Review – AQR), planirane za narednu godinu. Banke su pozdravile proaktivnost CBCG, u smislu njihovog blagovremenog informisanja, što ostavlja duži vremenski period za pripremu za predstojeće aktivnosti.

Učesnici su se saglasili u ocijeni da će implementacija AQR-a doprinijeti adekvatnijem vrednovanju kolaterala u postupku klasifikacije aktive i izdvajanju rezervacija za potencijalne gubitke u bankama, što će ukupan bankarski sektor učiniti još stabilnijim i otpornijim.

S obzirom na to da je riječ o projektu koji je izuzetno zahtjevan sa aspekta finansijskih i stručnih kapaciteta, dogovorena je tijesna koordinacija i saradnja između CBCG i banaka, kao i neposredna razmjena iskustava između pojedinačnih banaka kako bi svi potencijalni izazovi bili lakše i brže savladani.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve