Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Vujanović: Obnovljiva energija da pokriva trećinu potreba do 2020.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je da Crna Gora ima za cilj da do 2020. obnovljivi izvori energije pokrivaju trećinu ukupne energetske potrošnje u državi.

Vujanović, koji u Abu Dabiju prisustvuje svjetskom samitu energetske budućnost, govorio je o klimatskim promjenama i važnosti obnovljivih izvora energije.

– Crna Gora, kao članica Energetske zajednice, ima za cilj dostizanje udjela energije iz obnovljivih izvora od 33 odsto u ukupnoj bruto potrošnji finalne energije do 2020. U nastavku procesa pridruživanja Crne Gore EU može se očekivati da se ovaj cilj postavi i ambicioznije u odnosu na zahtjeve klimatske i energetske politike EU do 2030. godine, rekao je Vujanović.

Vujanović ističe da Međunarodna agencija za obnovljivu energiju, jasno ukazuje da će tehnologije za proizvodnju obnovljive energije u bliskoj budućnosti će postajati sve isplativije.

– Do 2050. globalnoj populaciji će trebati približno 80 odsto više energije nego danas. Zadovoljavanje ovako rastuće tražnje nameće ogromnu obavezu drastičnog smanjenja emisija gasova staklene baste, kako bi se izbjegle najgore posljedice klimatskih promjena. Zato je neophodno povećati učešće energije iz čistih izvora, uključujući izvore obnovljive energije, uz postepeno ukidanje fosilnih goriva. Tu je već i ostvaren značajan napredak – upotreba obnovljive energije je dostigla rekordni nivo u 2015. i nadmašila povećanje upotrebe fosilnih goriva u period od 2011., rekao je Vujanović.

On navodi da će preorjentacija na obnovljive izvore energije zahtijevati dodatne napore postepene zamjene velikih konvencionalnih elektrana sa manjim pogonima za proizvodnju obnovljive energije uz nove biznis modele koji obezbjeđuju fleksibilnost snabdijevanja i kapacitete čuvanja energije.

– Transformacija energetskog sektora ne donosi samo troškove. Izvori čiste energije, uz upotrebu moderne tehnologije nude brojne prednosti, uključujući otvaranje novih radnih mjesta, razvoj lokalnih proizvodnih kapaciteta i izbjegavanje porasta zdravstvenih i ekoloških troškova. Svakako treba naglasiti da je energetska sigurnost na samom vrhu prioriteta jer je uslov za ekonomski prosperitet. Energetska stabilnost obezbjeđuje kvalitetan ekonomski-socijalni i politički ambijent, rekao je Vujanović.

On ističe da energetski sektor uzrokuje više od dvije trećine emisije gasova sa efektom staklene bašte na globalnom nivou.

– Imajući to u vidu, energetika mora biti naš prioritet. Pariški sporazum, takođe pruža jasne smjernice vladama za planiranje nisko karbonskog razvoja u narednim decenijama. Ovaj Svjetski samit energetske budućnosti je savršena prilika za podršku takvom pristupu. Obnovljiva energija u kombinaciji sa energetskom efikasnosti, pruža najbolju priliku za izbjegavanje katastrofalnih posljedica klimatskih promjena i dostizanje ciljeva Pariskog sporazuma. Čista energija, obnovljive energije mora biti sastavni elemenat rješenja za ublažavanje klimatskih promjena, poručio je Vujanović.

Izvor: AntenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve