Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Voli prelazi na solarne izvore energije uz pomoć EBRD finansiranja

Evropska banka za obnovu i razvoj  potpisala je danas u Podgorici sa preduzećem Voli, najvećim crnogorskim maloprodajnim lancem, ugovor o kreditu vrijednom 4 miliona eura, saopšteno je iz kompanije Voli

Evropska banka za obnovu i razvoj  potpisala je danas u Podgorici sa preduzećem Voli, najvećim crnogorskim maloprodajnim lancem, ugovor o kreditu vrijednom 4 miliona eura, saopšteno je iz kompanije Voli.

Voli će sredstva iskoristiti za kupovinu i instalaciju solarnih panela kapaciteta do 4 MW i stanica za punjenje električnih vozila u svojim objektima i logističkim centrima.

Studija izvodljivosti za ovaj projekat podržana je donatorskim sredstvima austrijskog DRIVE fonda. Voli će se zaštititi od potencijalne buduće nestabilnosti cijena energije, što ostaje vruća tema nakon što su evropske ekonomije osjetile efekte promjena cijena energije kao posljedice ruske invazije na Ukrajinu. Biće postignuto i značajno smanjenje emisije CO2. Mogućnost da se tamo napune električna vozila, učiniće Voli privlačnijim kupcima i turistima, saopšteno je iz kompanije.

“Zelena energija i energetska sigurnost naš su prioritet kako u regionu, tako i u Crnoj Gori. Naš dugogodišnji klijent Voli, donio je još jednu sjajnu odluku da svoje moderne maloprodajne objekte snabdijevaju sopstvenom solarnom energijom, što će doprinijeti dekarbonizaciji njihovog poslovanja i obezbjeđivanju snabdijevanja energijom u narednim decenijama”, poručio je šef EBRD-a za Crnu Goru, Remon Zakaria.

Regionalni šef za agrobiznis EBRD za Jugoistočnu Evropu, Miljan Ždrale je naveo da mu je drago što EBRD nastavlja da radi sa svojim dugogodišnjim partnerom Volijem kroz ovu zelenu investiciju.

“Projekat će podržati energetsku efikasnost kompanije na trenutnom turbulentnom energetskom tržištu. U isto vrijeme, to će pomoći u smanjenju emisije štetnih gasova i uticati na poboljšanje ukupne konkurentnosti”, naveo je.

„Planovi kompanije Voli su da u narednim godinama sve više razvija projekte koji za cilj imaju energetsku efikasnost i da kao veliki potrošač električne energije, investirajući u izgradnju solarnih panela, da doprinos smanjenju zagađenja i zaštiti životne sredine kroz smanjenje emisije ugljen dioksida. Naša odgovornost prema zajednici u kojoj se razvijamo podrazumijeva da imamo sluha za pitanja od opšteg interesa i da mislimo na budućnost naše zajednice i naše djece. Iz tog razloga, podržavamo inovativna rješenja, s ciljem da svijet koji nas okružuje bude zdravije i bolje mjesto za život”, rekao je Dragan Bokan, predsjednik Borda direktora kompanije Voli.

Voli je vodeći maloprodajni lanac u Crnoj Gori i najveći poslodavac sa više od 2000 zaposlenih. Preduzeće je osnovano 1995. i započelo saradnju sa EBRD-em još 2009. godine. Banka je takođe Volijev manjinski ulagač od 2015. godine.

EBRD je do danas u Crnu Goru investirao 725 miliona eura.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve