Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

USSCG: Apelujemo na Vladu i EPCG da pronađu rješenje i stopiraju najavljeno poskupljenje struje

''Imajući u vidu inflatorna kretanja sa kojima se naši građani/ke suočavaju u posljednje dvije godine, te konstantan rast cijena nafte i njenih derivata, ali i osnovnih životnih namirnica, povećanje cijene električne energije bila bi kap koja bi prelila čašu i dodatno urušila životni standard naših građana/ki''

Unija slobodnih sindikata Crne Gore zatečena je najavom Regulatorne agencije za energetiku (RAE) o povećanju cijena električne energije od 1. januara 2024. godine, te poziva Vladu Crne Gore i Elektroprivredu Crne Gore (EPCG) da preduzmu neophodne aktivnosti na zaustavljanju odluke o najavljenom poskupljenju.

“Imajući u vidu inflatorna kretanja sa kojima se naši građani/ke suočavaju u posljednje dvije godine, te konstantan rast cijena nafte i njenih derivata, ali i osnovnih životnih namirnica, povećanje cijene električne energije bila bi kap koja bi prelila čašu i dodatno urušila životni standard naših građana/ki. Neminovno je, naime, da će ionako previsoke cijene svih ostalih roba i usluga vrtoglavo nastaviti da rastu sa porastom cijene električne energije”, navode iz USSCG.

Sa svakim novim poskupljenjem, dodatno se obezvređuju zarade, penzije i druga primanja, te posebno ionako niska socijalna davanja.

“Imajući u vidu da su, u poređenju sa prethodnim periodom, dodatno poskupili i energenti kao što su drva, ugalj i pelet, sasvim je jasno da bi povećanje električne energije bilo pogubno za sva domaćinstva ali i cjelokupnu privredu u Crnoj Gori. Preporuke i savjeti predstavnika RAE o načinu potrošnje kojima bi se, prema njihovim riječima, anuliralo očekivano povećanje cijene posebno su upitni s obzirom na zimski period koji je pred nama i na životne potrebe koje za grijanjem i generalnom upotrebom električne energije nisu i ne mogu biti diktirane satnicom, već isključivo potrebama koje moraju biti zadovoljene, a koje ne poznaju vrijeme”, saopštili su iz USSCG..

Dodaju da su prethodnih mjeseci u medijima mogli čuti ohrabrujuće poruke čelnih ljudi EPCG-a koji su uvjeravali da će dati sve od sebe da do poskupljenja ne dođe, pa očekujemo da će svoje obećanje i ispuniti.

“Ovo prije svega zbog najava da EPCG posluje pozitivno, a da se naredne godine očekuje rekordna dobit koja se mjeri desetinama miliona eura. Ovim putem apelujemo na Vladu Crne Gore, kao i EPCG, da zajedničkim snagama pronađu rješenje i stopiraju najavljeno poskupljenje, te na taj način doprinesu očuvanju životnog standarda građana/ki Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
30.11.2023-14:25 14:25

Svaka cast Gospodo. Respekt.