Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Urgentno rješenje ili gašenje Instituta Igalo do Nove godine: Odbornici se odrekli dnevnica, apeluju da Vlada uplati pomoć

Skupština apeluje na Vladu da u najkraćem roku, na osnovu zahtjeva Sindikata Instituta od 10. maja uplati Sindikatu pomoć u iznosu ne manjem od 400 hiljada eura iz tekuće budžetske rezreve države Crne Gore

Katastrofalna situacija u Institutu Igalo opet je ujedinila hercegnovsku vlast i opoziciju, koji su danas na Skupštini odlučili da pruže simboličnu, ali jedinu zakonsku i maksimalno moguću finansijsku pomoć, od 27.500 eura iz budžetske reserve za Sindikat Institituta. Odbornici su se odrekli i današnjih dnevnica po 25 eura, pokazujući tim gestom da čine što mogu za radnike.

Jednoglasno su usvojena još dva zaključka. Skupština apeluje na Vladu da u najkraćem roku, na osnovu zahtjeva Sindikata Instituta od 10. maja uplati Sindikatu pomoć u iznosu ne manjem od 400 hiljada eura iz tekuće budžetske rezreve države Crne Gore.

Takođe, Skupština insistira da Vlada, Ministarstvo finansija i Fond zdarvstvenog osiguranja preduzmu sve iz svoje nadležnosti, da sprovedu zaključke lokalnog parlamenta od 10. maja. Riječ je o šest zaključaka: da nadležni utvrde titulara prava svojine na zemljištu na kojem se nalazi Institut sa pravom koriščenja, da se Institutu na ime avansa za ispunjenje obaveza iz ugovora sa Fondom zdravstva isplati iznos od 1, 25 miliona eura. Tada je donijet i zaključak da Vlada za maksimalno 15 dana da saglsanost na nacrt kolektivnog ugovora. Skupština insistira i da nadležni sagledaju mogućnost povećanja cijene usluga za 40 odsto za fondovske pacijente. Skupština je u maju insistirala, a to čini i danas da se Vlada i njeni resori aktivno uključe u rješavanje duga Instituta prema Jugobanci AD Beograd u stečaju. Najzad, s obzirom da je tekući privatizacioni postupak neuspio, Skupština inisistira da Vlada pokerene postupak otkupa akcija svih manjinskih akcionara Instituta.

Ovim zaključcima je prethodila jednosatna debata, bez gotovo ikakvih mimoilaženja u ocjenama oko sadašnje situacije u Institutu i predloga da se ona riješi.

Predsjednik Skupštine, Ivan Otović, ponovio je da donose odluku o maksimalnom dozvoljenom iznosu pomoći, te da je neophodno stalno pritiskati odlazeću Vladu da ublaži krizu u Institutu i pomogne radnicima koji ulaze u četvrti mjesec bez plata.

Predsjednica Sindikata Instituta dr Marija Obradović, zahvalila je na pomoći odbornicima, a Izvršni odbor Sindikata odlučiće o raspodjeli tih sredstava najugroženijim radnicima. Upozorila je na veliku krizu u kompaniji, koja prijeti da uskoro bude izgubljena rehabilitacija. U posljednje vrijeme Institut je napustilo 9 medicinskih sestara, osam ljekara, osipa se ugostiteljski kadar…

“Na njihvoo mjesto se nije niko zaposlio. Nismo nikome interesantni. Ovog trenutka upitno je nepokretno odjeljenje. Rehabiltovali smo tu 60 teških pacijenata, ali zbog deficita kadra, smanjićemo broj na 40. Ako se negativan trend nastavi moraćemo ugasiti to odjeljenje. To znači da oni koji dožive moždani udar neće imati neophodnu i ključnu ranu rehabilitaciju za smanjenje invaliditeta. Slična je situacija je na dječijem i kardiološkom odjeljenju. Svi gubimo, grad Herceg Novi, država, pacijenti i radnici. Ljudi odlaze, zato što je situacija strašna. Ukoliko se urgentno ne nađe rješenje ubzo će se Institut ugasiti”, čuo se vapaj dr Obradović sa skupštinske govornice.

Odbornik Marko Lučić ocijenio je situaciju katastrofalnom, zamolio radnike da izdrže i primjetio da bi gest o pomoći Opštine iz budžetskih rezervi trebalo da podstakne Vladu da učini isto. Osudio je rad svih prethodnih Vlada, pogotovo posljednje, koja, iako ima rješenja, ne čini ništa. A rješenje je, pored ostalog, da država preuzme dvije trećine vlasništva i postavi profesionalni menadžment, kazao je Lučić.

Uputio je kritike aktuelnom ministaru zdravlja Dragoslavu Šćekiću koji je doveo do propasti hercegnovskog zdravstva, uključujući Bolnicu Meljine, ali i Dom zdravlja čijem direktoru je Lučić poručio da da ostavku zbog nesposobnosti. Situacija u Domu zdravlja je, kako tvrdi Lučić loša, narušeni su međuljudski odnosi i grad je trebalo da podrži proteste zdravstvenih radnika.

Zbog odlazećeg kadra u Institutu je stanje sve sumornije, saglasila se i dr Tamara Vujović. Upozorila je da se gašenjem odjeljenja za nepokretne krši Zakon o besplatnoj zdravstvenoj zaštiti i Ustav Crne Gore. Kada je prije par godina ona napustila Institut, bila su 33 ljekara, a danas samo 12, a grad je nekada zapošljavao najviše zdravstvenih radnika prema broju stanovnika. Kolege su rado dolazile u Herceg Novi, sjeća se dr Vujović, a sada odlaze. Sele se i stariji ljudi, jer nemaju sigurnost zdravstvene mreže. Založila se da građani Crne Gore u svim gradovima imaju jednaku i pavovremenu zdravstvenu zaštitu, te za bolje uslove u Bolnici Meljine i imenovanje menadžera u toj ustanovi.

Hercegnovski parlament je spreman da se ujedini oko ključnih pitanja za grad, ali Vlada nije, primjetio je Jovan Subotić. On od naredne Vlade očekuje da bolje tretira svoje građane, nadajući se da će uskoro slična pomoć Institutu doći iz Podgorice kao što je iz Herceg Novog.

Dragana Stanišić je predložila da se odbornici odreknu dnevnica od 25 eura i usmjere novac Sindikatu Instituta kao pomoć najugroženijim radnicima.

Borivoje Vuković je dao praktičan predlog da se prema Vladi aktiviraju zaključci Skupštine oko Instituta s početka maja, dopunjen onim da država pomogne Sindikatu iz budžetske rezerve kao što je uradila Opština.

Dr Marija Obradović podsjetila je da su dobili samo polovinu traženog avansa, te da su ga već uspjeli zaraditi i vratiti rehabilitacijom fondovskih pacijenata. Tvrdi da ima prostora za povećanje cijena usluga, jer danas Institut zbog niskih cijena gubi 10 eura po pacijentu. Objasnila je i da ocjena ministra Šćekića da su previsoke otpremnine predložene kolektivnim ugovorom razlog zbog kojeg ga Vlada više od dva mjeseca ne prihvata samo izgovor, jer iznos otpremnina je isti kao i 2008. godine.

Pri tom radnici koji su ostali pošteno rade svoj posao, angažovani su i penzioneri, a svi dobijaju odlične ocjene i podršku pacijenata. Tako su nove grupe Belgijanaca i Slovenaca saopštili da je medicinska usluga bepsrekorna.

“Međutim, odgovorno tvrdim, ako se nastavi ovakva situacija, Institut Igalo neće dočekati Novu godinu. Rješenje mora biti urgentno”, poručila je dr Obradović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve