Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

UPSUL: Instalirana oprema za jedinstveni nacionalni pomorski prozor

Na ovaj način, napominju, pojednostavljuju se i digitalizuju procedure prilikom najave dolaska i odlaska brodova u crnogorskim lukama, čime se ujedno smanjuje administrativno opterećenje na brodovima i doprinosi poboljšanju efikasnosti i ekološke održivosti pomorstva

Oprema za Jedinstveni nacionalni pomorski prozor (NMSW) instalirana je ove sedmice u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, nakon čega će biti instaliran i softver, saopšteno je iz UPSUL-a.

Na ovaj način, napominju, pojednostavljuju se i digitalizuju procedure prilikom najave dolaska i odlaska brodova u crnogorskim lukama, čime se ujedno smanjuje administrativno opterećenje na brodovima i doprinosi poboljšanju efikasnosti i ekološke održivosti pomorstva.

“Očekujemo da će NMSW sistem početi sa radom početkom narednog mjeseca, što je jako važno i sa stanovišta ljetnje turističke sezone, kada se očekuje dolazak većeg broja brodova”, kaže se u saopštenju.

Ističu da će na ovaj način Crna Gora ispuniti obaveze iz Konvencije o olakšicama u međunarodnom pomorskom saobraćaju, po kojoj je naša zemlja obavezna da NMSW sistem implementira od ove godine.

“Implementacijom ovog projekta ispunjavaju se i obaveze Crne Gore na putu ka EU integracijama. NMSW projekat se finansira iz IPA 2017 fondova. Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je dobilo EU sredstva za implementaciju ovog važnog projekta, čijom realizacijom rukovodi Uprava za kapitalne projekte, dok je Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama krajnji korisnik”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve