Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Unija slobodnih sindikata pisala Milatoviću, traže da neradna nedjelja ostane na snazi

Ukidanjem neradne nedjelje, kako su ukazali, Milatović će desetinama radnika uskratiti pravo na bar jedan porodičan dan u sedmici

Unija slobodnih sindikata uputila je dopis ministru ekonomskog razvoja Jakovu Milatoviću kojim traie da neradna nedjelja ostane na snazi i da se uslovi rada u Crnoj Gori poboljšaju.

U Uniji poručuju da su zgranuti najavom novog ministra o ukidanju slobodnog dana za sve trgovine na malo i veliko.

“Gospodine Milatoviću, od Vas očekujemo da u predstojećem mandatnom periodu, preko nadležnih institucija sistema, prevashodno fokus stavite na stvaranje dostojanstvenih uslova rada za sve zaposlene u Crnoj Gori, koji podrazumijevaju poštovanje prava na adekvatnu zaradu i 40-o satnu radnu sedmicu, prava na slobodan dan sedmičnog i godišnjeg odmora, te prava na slobodan dan u dane državnih i drugih praznika. Iskreno rečeno, zgranuti smo i duboko razočarani činjenicom da Vi, kao tek postavljeni ministar u novoj Vladi Crne Gore, prvim potezima želite da minimizirate nedavno uspostavljenu tekovinu za koju se USSCG svojom kontinuiranom kampanjom borila od 2009. godine”, naveli su u Uniji.

Oni u dopisu naglašavaju da nadležne institucije moraju što prije da pokrenu snažnu kampanju prevođenja u legalan radni odnos 40.000 osoba koja se nalaze u faktičkom radnom odnosu i suzbijanja prakse isplate dijela zarada „na ruke“ i višemjesečnog, ili čak višegodišnjeg kašnjenja sa uplatom doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

“Prethodno iz razloga što istraživanja pokazuju da crnogorski građani/ke, posebno mladi ljudi, odlaze u druge države navodeći kao jedan od ključnih razloga upravo nepostojanje dostojanstvenih uslova rada. S obzirom da ste, prije razgovora sa socijalnim partnerima, izašli u javnost sa eksplicitnim stavom da Vi i Vaš tim stojite iza mjere ukidanja neradne nedjelje koju ćete predložiti Vladi
Crne Gore, to smo dužni da saopštimo Vama, ali i ukupnoj javnosti neslaganje Unije slobodnih sindikata Crne Gore sa takvim stavom”, rekli su u Uniji.

Ukidanjem neradne nedjelje, kako su ukazali, Milatović će desetinama radnika uskratiti pravo na bar jedan porodičan dan u sedmici.

“Pitamo se da li nam takva mjera nagovještava buduću sudbinu svijeta rada u Crnoj Gori, s obzirom da u novoj Vladi Crne Gore resorno ne egzistira Ministarstvo rada i socijalnog staranja?
Bez želje da polemišemo, moramo Vam ukazati da ukidanje neradne nedjelje neće, kako ste izjavili, povećati promet u ekonomiji iz prirodnog i logičnog razloga što će sve za čim građani imaju potrebu, a što bi se prometovalo nedjeljom, biti prometovano dan prije ili dan poslije, tj. subotom, ponedjeljkom ili nekim drugim danom”, rekli su u Uniji.

U dopisu ističu da uvođenje neradne nedjelje nije nikakva populistička mjera, već evropski standard. O tome, kako su rekli, najbolje govori snažna podrška koju je dobila od crnogorske javnosti, kao i činjenica da je ta mjera donijeta upravo na inicijativu poslodavaca koji su kao razloge za uvođenje neradne nedjelje isticali povećanje produktivnosti rada, veće zadovoljstvo i odgovornost zaposlenih prema radnim zadacima, više slobodnog vremena koje bi zaposleni mogli da planiraju i provode sa porodicom.

Razlozi za uvođenje neradne nedjelje su i ti što su poslodavci razvili mnogo veću društvenu odgovornost, smanjili troškove angažovanja dodatne radne snage, kao i tekuće troškove održavanja i redovna izdvajanja za usluge, električna energija, grijanje, komunalije.

“Dok mi razmišljamo o ukidanju neradne nedjelje, druge napredne i razvijene zemlje Evrope, upravo iz razloga produktivnosti, skraćuju radnu sedmicu na četiri ili pet radnih dana, ili na 30 sati sedmičnog rada”, zaključili su u Uniji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve