Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Unija slobodnih sindikata: Novi udar na budžete građana, Vlada da utvrdi gornju granicu cijene nafte

Dodaju da, zbog ukupne krize izazvane pandemijom koronavirusa koja je prouzrokovala gubitak radnih mjesta, smanjenje zarada, pad ekonomske i kupovne moći pojedinca i porodica, Vlada ne smije da dozvoli dalje urušavanje životnog standarda

Protivimo se najnovijem poskupljenje nafte i naftnih derivata, koje je kruna poskupljenja troškova života u prethodnom periodu, čemu smo svi svjedoci. Neminovno je da će ovo poskupljenje usloviti dodatan rast cijena životnih namirnica, prevoza i drugih roba i usluga i time, između ostalog, prouzrokovati novi udar na, ionako već osiromašene, budžete crnogorskih građana, saopštili su danas iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore, zatraživši da Vlada da utvrdi gornju granicu cijene nafte i naftnih derivata.

Kako ističu u USSCG, od januara ove godine cijena nafte i naftnih derivata je drastično porasla, te je krajnje vrijeme da se preispita politika utvrđivanja iste.

“Za proteklih šest mjeseci, cijena eurosupera 95 je porasla za čak 19 centi (sa 1,14 na 1,33 eura), dok je cijena eurodizela porasla za 16 centi (sa 1,03 na 1,19 eura).  Ukoliko bi sadašnje cijene nafte i naftnih derivata uporedili sa zemljama okruženja, npr. Sjevernom Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom, vidjeli bi da su iste u navedenim zemljama niže za više od 20 centi/1l goriva, pri čemu treba imati u vidu da je minimalna zarada u Crnoj Gori najniža u regionu”, navode u Uniji.

Dodaju da, zbog ukupne krize izazvane pandemijom koronavirusa koja je prouzrokovala gubitak radnih mjesta, smanjenje zarada, pad ekonomske i kupovne moći pojedinca i porodica, Vlada ne smije da dozvoli dalje urušavanje životnog standarda.

“Zato zahtijevamo od Vlade da utvrdi gornju granicu cijene nafte i naftnih derivata na način da ona ne može preći nominalni iznos od 1,10 eura po litru, čime bi se stalo na put daljem povećanju cijena, a samim tim i daljem pogoršanju socio-ekonomskog položaja naših građana. Smatramo da bi limitiranje gornjeg iznosa bilo najbolje rješenje, jer bi država i u tim tržišnim uslovima prihodovala velika sredstva po osnovu naplate od akciza koje na naftu i naftne derivate trenutno iznose nestvarnih 60 odsto”, poručuju iz Unije slobodnih sindikata.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve