Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Unaprjediti proizvodnju kvalitetnog sjemenskog materijala

Glavna tema jučerašnjeg sastanka bila je potreba za unaprijeđenjem proizvodnje i sertifikacije sjemena šumskog drveća i unaprijeđenje rasadničke proizvodnje u šumarstvu

Unaprijeđenje proizvodnje kvalitetnog sjemenskog materijala stabilnih svojstava mora biti budući primarni cilj i stručnih i naučnih krugova iz oblasti šumarstva Crne Gore, konstatovano je u toku jučerašnjeg sastanka delegacije Uprave za šume i Biotehničkog fakulteta UCG.

Sastanku su prisustvovali, vd. direktora Uprave za šume Srđan Pejović i načelnica Odsjeka za uzgoj i zaštitu šuma Zehra Demić, dekanica Božidarka Marković, prodekan za razvoj i saradnju sa privredom Zoran Jovović, kao i istraživači iz Centra za šumarstvo Biotehničkog fakulteta  Jelenom Lazarević i Darkom Dubakom.

Glavna tema jučerašnjeg sastanka bila je potreba za unaprijeđenjem proizvodnje i sertifikacije sjemena šumskog drveća i unaprijeđenje rasadničke proizvodnje u šumarstvu.

Kako su naveli, svjesni potrebe obnavljanja degradiranih šumskih ekosistema, melioracije sastojina ili staništa i pošumljavanja nakon sječa, učesnici sastanka su razmijenili mišljenja i iskustva o značaju proizvodnje sadnog materijala od lokalnog sjemena – koje vodi porjeklo iz šumskih sjemenskih sastojina sa područja Crne Gore.

“Posebna važnost ovakvog sjemenskog materijala ogleda se u činjenici da takav materijal čuva genetičku strukturu prirodnih populacija šumskog drveća, čime se može obezbjediti njihovo dugoročno održanje. Iz tih razloga unaprijeđenje proizvodnje kvalitetnog sjemenskog materijala stabilnih svojstava mora biti budući primarni cilj i stručnih i naučnih krugova iz oblasti šumarstva Crne Gore”, navedeno je u saopštenju Uprave za šume.

Na sastanku je konstatovano, navode, da Uprava za šume posjeduje 16 registrovanih sjemenskih sastojina i dva rasadnika i to: Županica i Trebaljevo.

“Predstojeća reforma Uprave za šume i osnivanje državnog preduzeća „Crna Gora šume“ otvoriće mogućnosti za veća ulaganja u ove aktivnosti i dozvoliti značajno veće izdvajanje finansijskih sredstava u ove svrhe, čime će se realizovati brojne djelatnosti, koje predstavljaju osnov uspješne proizvodnje, prometa i upotrebe kvalitetnog sjemenskog materijala”, dodaje se u saopštenju.

Obzirom da je dosadašnja proizvodnja sadnica i sjemena iz domaće provinijencije pokazala punu opravdanost, prema njihovim riječima, nakon reorganizacije je u planu i da se pokrene izvoz domaćeg sjemena, zbog čega je posebno neophodno da se sprovede i sertifikacija istog.

“U narednom periodu, u cilju razvoja sjemensko-rasadničke proizvodnje, u planu je da se otvori i rasadnik za proizvodnju primorskih vrsta u Baru, obzirom da tamo Uprava za šume posjeduje određenu površinu za te namjene”, piše u saopštenju.

Obzirom da je riječ o uspješnoj i dugogodišnjoj saradnji Uprave za šume Crne Gore i Centra za šumarstvo Biotehničkog fakulteta, napominju iz Uprave, na sastanku su usaglašene brojne aktivnosti koje će u narednom periodu biti preduzete na ovom polju i potvrđen je nastavak i intenziviranje saradnje, a sve u cilju dobrobiti za šume.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve