Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Stijović i Milatović prodali deset tona pšenice i ugrozili nacionalni interes

Mugoša smatra da razlog za ovakav postupak Vlade nije neznanje, jer je, kako kaže, na radnoj grupi koja je formirana Branko Ćetković, jedan od vodećih eksperata u Crnoj Gori za sektor mlinarstva, detaljno i argumentovano objasnio da je suludo prodavati pšenicu i to u trenutku kada je ona najjeftinija na tržištu svake godine, odnosno pred sjetvu.

Neznanje, inat ili zla namjera ,,apostolske“ Vlade, a posebno ministra poljoprivrede Aleksandra Stijovića i ministra ekonomije Jakova Milatovića ugrozili su bezbjednost i nacionalne interese Crne Gore prodajom 10,5 hiljada tona pšenice u vrijeme kada svijetom vlada nestašica svih prehrambenih proizvoda, a posebno žitarica, tvrdi poljoprivredni proizvođač, predstavnik Saveza stočara Crne Gore, ministar poljoprivrede u prelaznoj vladi 2016. godine i član Predsjedništva SDP-a Budimir Mugoša. Vlada je krajem prošle godine prodala 10,5 hiljada tona pšenice, koju je bivša vlada uvezla u aprilu 2020. godine na početku pandemije.

– Preradom 10,5 hiljada tona pšenice dobili bi tri hiljade tona stočnog brašna i sedam miliona kg brašna od kojeg se može napraviti 10,5 miliona vekni hljeba. Godinu Savez stočara moli ministra da pomogne mljekarskom sektoru, a jedan od prijedloga je bio i prerada pšenice i davanje stočnog brašna farmerima – kazao je Mugoša Pobjedi.

Istakao je da je ministar Stijović to odbio i ponudio pomoć od pet centi po kilogramu uvezene koncentrovane hrane.

– Da ironija bude veća, ta subvencija do dana današnjeg nije isplaćena, a kad će ne znamo – ističe Mugoša.

On smatra da razlog za ovakav postupak Vlade nije neznanje, jer je, kako kaže, na radnoj grupi koja je formirana Branko Ćetković, jedan od vodećih eksperata u Crnoj Gori za sektor mlinarstva, detaljno i argumentovano objasnio da je suludo prodavati pšenicu i to u trenutku kada je ona najjeftinija na tržištu svake godine, odnosno pred sjetvu.

– To je prosto zakonitost u ovom poslu. Ni argumenti da postoje zainteresovana lica koja bi sukcesivno povlačila određene količine pšenice, kao i stav mlinara takođe nijesu bili dovoljan argument ,,ekspertima“ da ne prodaju pšenicu uz obrazloženje „ko će o tome radit“ – kazao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, bahatost eksperata se ogleda i u činjenici da im je prioritet bio utvrditi da li je pšenica plaćena par eura više po toni ili su troškovi skladištenje, manipulacija, fumigacija i ostali poslovi za čuvanje pšenice bili „naduvani“.

– Manipulisali su pojmom „njihova pšenica“. Ne, gospodo, to je državna pšenica i svi troškovi padaju na teret ovog naroda, a ne DPS ili DF. Do 30. avgusta 2020. godine prethodna, a od tada aktuelna vlast je trebala i morala naći najbolje rješenje za pšenicu – naglasio je Mugoša.

On je ocijenio da nijedna vlast nije uradila pravu stvar, prethodna predugim lagerovanjem pšenice, a aktuelna vlast i čuvanjem. On je dodao da je kulminacija bila prodaja pšenice u trenutku kada prijeti najveća kriza na tržištu žitarica u posljednjih 30 godina.

– Da li je namjerno Crna Gora dovedena u stanje zavisnosti od ,,tradicionalnog tržišta“ – zaključite sami – rekao je Mugoša.

Dodao je da je kriza bila evidentna i prije invazije ruske vojske na Ukrajinu, ali je ovim ratom situacija dodatno zakomplikovana.

Mugoša je podsjetio da u proljeće 2020. godine na početku pandemije kovida-19, Vlada Duška Markovića i tadašnje Ministarstvo ekonomije uvoze 10,5 hiljada tona merkaltilne pšenice iz Francuske.

– Svima koji se bavimo ovim temama bilo je jasno da je to politička odluka i na to smo upozoravali, jer u tom trenutku nije bila alarmantna situacija na svjetskom tržištu sa jedne strane, a nije postojao tačan plan što sa tom pšenicom poslije uvoza sa druge strane – kazao je Mugoša.

On je pojasnio da je to bila politička odluka jer je tadašnja vlada donijela odluku o uvozu, iako nemamo direkciju za robne rezerve koja bi obavila taj posao. Takođe, sa mlinovima nije napravljen nikakav dogovor oko prerade pšenice.

– Međutim, u susret izborima trebalo je poručiti „tradicionalnim tržištima“ da se može i bez njih. Međutim, svršenom poslu nema mane, a vrijednost pšenice od nešto preko dva miliona eura nije mogla proizvesti neku veću finansijsku štetu, pa čak i ako uračunamo troškove skladištenja i čuvanja – rekao je Mugoša i konstatovao da se ispostavilo da su imali ,,više sreće no pameti“.

– Situacija sa žitaricama postaje sve ozbiljnija, cijene rapidno rastu i uvoz pšenice od političkog postaje dobar poslovni i strateški potez. Međutim, umjesto da je prerade i pomognu poljoprivrednicima i ostalom stanovništvu, apostoli odlučuju da pšenicu prodaju – poručio je Mugoša.

Ministar poljoprivrede Stijović je u srijedu saopštio da je na crnogorskom tržištu, zbog sukoba između Rusije i Ukrajine, realno očekivati novi rast cijena brašna, žitarica i ulja i dodao da efekat čitavog globalnog poremećaja može uzrokovati ozbiljnu nestašicu.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
04.03.2022-08:04 08:04

Dakle evo “POSLA”za novog SDT koji pocinje za koji dan,kako rece Abazovic koji bijase toliko “srecan”da ga je bio grijeh ga gledati,no njegov problem,zato treba pod hitno ove dvije domace zivotinje magacica i govedo pod hitno iza resetaka zbog pljacke zitarica,ako u medjuvremenu ne emigrijaju u svoju zemlju Srbiju.