Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

ŠTA SU SVE SLAGALE VIJESTI U TEKSTU “OČEVI POČELI, SINOVI NASTAVILI”: Netačno sve osim interpunkcijskih znakova

Sasvim sigurno je da medijsko-reketaški ogranak srpskih tabloida - Vijesti, neće određivati kad će ko da otvori firmu, i zbog toga ih lažno optuživati i targetirati sve dok im ne plate reket za navodne ''hiljade prodatih stanova i vila''. Zaslijepljeni vilama i stanovima, nijesu se potrudili da napisani tekst makar liči na novinarstvo, i to ne ono profesionalno, nego ni srpsko tabloidno kojem pripadaju.

U tekstu koje je medijsko-reketaški koncern Vijesti prošli petak objavio na naslovnoj strani novine i portala pod nazivom “Očevi počeli, sinovi nastavili: Blažo, Marko i Luka prodaju preko hiljadu stanova i vila u Kolašinu” sve što je napisano je ili neistina ili poluistina upakovana u prepoznatljive reketaške floskule ”medijske mafije” – od naslova do potpisa. Dakle, Blažo Đukanović, Marko Gvozenović i Luka Bećirović nijesu prodali “preko hiljadu stanova i vila u Kolašinu”. Nijesu prodali nijedan apartman ni vilu, niti će prodavati. To je lako provjerljiva informacija, ali Vijesti odavno ne zanima istinito izvještavanje, već samo reketiranje i targetiranje.

U tekstu se dalje navodi da je kolasinvallys.com, sajt njihove kompanije, što takođe nije tačno, i što je, opet, lako provjeriti. Rečenica da “prema podacima iz katastra (firma) nema imovinu, mada se i ona nije mogla registrovati jer je još u zvaničnoj izgradnji već se ovdje pojavljuje kao posrednik” predstavlja nebulozu jer sve što se gradi je u vlasništvu Ski centara 1450 i 1600. O kakvoj imovini kompanije novinar Goran Kapor, koji je po nalogu vrha ”medijske mafije” uvučen u blato reketiranja i dezinformacija, bulazni, nikome nije jasno. Dovoljno je i prosječno poznavanje rada na računaru da bi se to utvrdilo.

Ono najvažnije – sasvim sigurno je da medijsko-reketaški ogranak srpskih tabloida – Vijesti, neće određivati kad će ko da otvori firmu, i zbog toga ih lažno optuživati i targetirati sve dok im ne plate reket za navodne “hiljade prodatih stanova i vila”. Zaslijepljeni vilama i stanovima, nijesu se potrudili da napisani tekst makar liči na novinarstvo, i to ne ono profesionalno, nego ni srpsko tabloidno kojem pripadaju.

Novinar Vijesti Goran Kapor kojeg je vrh ”medijske mafije” uvukao u prljavštinu dezinformacija i reketiranja: Da li će makar naknadno shvatiti iznad kolike gomile laži je stavio svoj potpis?

Takođe, Zoran Bećirović nije „kupio Jezerine na spornim tenderima“. Imovina bivšeg AD „Ski centra Bjelasica“ u stečaju kupljena je 16.03.2007. godine nakon javno objavljenog tendera u stečajnom postupku koji je vođen u Privrednom sudu u Podgorici, nakon što je nekoliko prethodnih tendera održano bez uspjeha. Tenderska procedura i ugovor koji je zaključen sa „Ski Centrom Bjelasica“ u stečaju bili su u potpunosti zakoniti i niko ih nikada nije uspješno osporio zakonom propisanim pravnim sredstvima. Prema tome, tender je jedino sporan „Vijestima“ i ljudima koji se konstantno služe lažima usmjerenim protiv krajnjeg vlasnika Portala Aktuelno. U vrijeme kada je zaključen navedeni ugovor, Milo Đukanović nije bio ni predsjednik ni premijer Crne Gore.

Nakon kupovine imovine bivšeg AD „Ski Centra Bjelasica“ u stečaju na Jezerinama i osnivanja novog akcionarskog društva, Zoran Bećirović je preko svoje firme „Caldero Trading Limited“ uložio u to društvo oko 9,5 miliona eura. Novac je plasiran u nove ski staze, kupovinu žičara, ratraka i druge opreme, čime je AD „Ski Resort Kolašin 1450“ postao nosilac turističke ponude regiona Bjelasice, i to istinski, a ne pod zluradim i neargumentovanim znacima navoda iz „Vijesti“.

Prostorni plan posebne namjene za Bjelasicu i Komove je objavljen 2011. godine. Jezerine su samo jedna od lokacija obuhvaćenih planom, koji se pokazao kao značajan zamajac razvoja turističke i građevinske privrede na sjeveru Crne Gore i koji je privukao i danas privlači mnogo drugih investitora. Interesnoj grupi okupljenoj oko „Vijesti“ (medijski gang) očigledno ne odgovara što je jedan od tih investitora Zoran Bećirović, ali tome se nije čuditi.

Infrastruktura koja se gradi shodno Prostornom planu posebne namjene Bjelasica i Komovi gradi se državnim sredstvima jer to i jeste obaveza države i lokalnih samouprava u cilju obezbjeđivanja uslova za realizaciju pomenutog plana, kao i svakog drugog prostornog plana koji se usvoji u zakonom propisanoj proceduri. Infrastruktura se gradi u javnom interesu i nju koriste svi građani Crne Gore, turisti i investitori, s tim što investitori plaćaju državi naknadu za uređenje građevinskog zemljišta. Prema tome, ni Zorana Bećirovića ni druge investitore država ne čašćava, nego od njihovih investicija prihoduje sredstva koja je dužna da investira u infrastrukturu.

Šefovi ”medijske mafije” Željko Ivanović i Miodrag Miško Perović: Godinama recikliraju iste laži i to im ništa ne smeta

Program ekonomskog državljanstva obuhvata više projekata, kako na primorju, tako i na sjeveru Crne Gore. Investicije AD „Ski Resorta Kolašin 1450“ su samo jedan od tih projekata.

Zoran Bećirović nije „jeftino dobio vrijednu imovinu“, već je kupio praktično rashodovanu imovinu propale firme koju niko drugi nije htio da kupi, a nakon toga je svojim novcem na lokaciji Jezerine napravio moderan ski centar. Investicije dokumentovane Komisiji za hartije od vrijednosti i Centralnom registru privrednih subjekata su nikom interesantno zemljšte na Jezerinama transformisale u ekskluzivnu lokaciju, zbog čega je ona urbanistički obrađena Planom posebne namjene za Bjelasicu i Komove i zbog čega je prihvaćena od strane Vlade Crne Gore kao dio programa za sticanje ekonomskog državljanstva. Značajno je pri tome imati u vidu da su sve emisije akcija AD „Ski Resorta Kolašin 1450“ bile javno objavljene, transparentne i dostupne svim potencijalno zainteresovanim licima.

Kompanija „Beppler & Jacobson“ Ltd sa Kipra, čiji je vlasnik Zoran Bećirović, nije kupila hotel „Bjelasicu“ u Kolašinu, koji se sada zove „Bianca Resort & Spa“. Hotel je kupila firma „Beppler & Jacobson“ iz Londona, u kojoj je Zoran Bećirović bio akcionar. Ova informacija je dobro poznata Vijestima, jer su i ranije objavljivali iste lažne podatke, pa su morali da demantuju po instrukcijama svoga ombudsmana.

Kompanija Zorana Bećirovića „Beppler & Jacobson“ Ltd sa Kipra je učestvovala samo na jednom tenderu za prodaju imovine bivšeg AD „Ski centra Bjelasica“ u stečaju. Taj tender je bio uspješan. Kompanija „Beppler & Jacobson“ Ltd iz Londona je prije toga učestvovala u dvije neuspješne tenderske procedure, a ne u četiri ili pet, kako to pišu „Vijesti“.  Firme sa Kipra nijesu off-shore, a Vijesti uporno ponavljaju tu laž, iako im je to davno objašnjeno, a ombudsman Vijesti priznao.

Kakvi god da su se skandali dešavali u vezi pokretanja stečaja protiv bivšeg AD „Ski Centra Bjelasica“, poništavanja te odluke i ponovnog uvođenja stečaja, Zoran Bećirović sa tim očigledno nema nikakve veze, a tenderi u kojima je učestvovao preko firmi „Beppler & Jacobson“ ltd iz Londona i „Beppler & Jacobson“ Ltd sa Kipra su prošli bez ikakvih „skandala“. Konačna cijena koja je postignuta bi bila veća da je neki drugi ponuđač ponudio više.

Dva opširna toma nijesu bila dovoljna da se dokumentuje samo dio laži koje su ”medijska mafija” i saradnici objavili o Zoranu Bećiroviću, ali to im ne smeta da i dalje manipulišu i lažu

AD „Ski Resort Kolašin 1450“ nije pravni sljedbenik bivšeg AD „Ski centra Bjelasica“, koji je ugašen u stečajnom postupku. Kupovinom imovine stečajnog dužnika ne postaje se pravni sljedbenik propale firme. Zoran Bećirović nije imao nikakve „probleme“, kako kažu „Vijesti“ sa radnicima bivše firme. Oni su dobili manjinski paket akcija u novoosnovanoj firmi, a radnici koji su u bili zaposleni u novoj firmi (AD „New Ski Centar Bjelasica“, odnosno nakon promjene naziva firme AD „Ski resort Kolašin 1450“) redovno su primali plate i za njih su uredno uplaćivani doprinosi. Ni njima ni drugim akcionarima niko nije branio da učestvuju u svakoj od dokapitalizacija procentualno svojim akcijama, te da na taj način zadrže ukupan procenat akcijskog kapitala koji su prije toga imali. Ko ne investira, njegov ukupan udio u akcijskom kapitalu ne može rasti. Postojala je i grupa očigledno neinformisanih radnika koja je tužila firmu Zorana Bećirovića Privrednom sudu, ali je taj spor pravosnažno izgubila, što je bilo sasvim očekivano. Firmi Zorana Bećirovića su ostali dužni oko 50.000 eura sudskih troškova, čiju naplatu on nikad nije tražio.

Čitav pasus da je “Vlada početkom prošle godine prekinula dalji prijem novih projekata na osnovu kojih bi se dobijalo ekonomsko državljanstvo, zbog zahtjeva Evropske unije zbog rizika da sumnjive osobe dobiju državljanstvo zemlje kandidata za članstvo u EU, kao i zbog rizika poput pranja novca, finansiranja terorizma i organizovanog kriminala. Međutim, projekti koji su ranije započeti nastavljaju da se primjenjuju, uz povećani nadzor države.” obiluje neistinama. Program ekonomskog državljanstva je ukinut 31. decembra 2022. godine i to zbog isteka roka od tri godine ili prodajom 2000 pasoša. Kada god da su započeti objekti, u njima od 31. decembra 2022. do danas nije prodat niti jedan apartman po projektu ekonomskog državljanstva.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
27.02.2024-11:10 11:10

A odakle je ovaj VEPRIC Kapor,ma ko ga ovakvoga “oslini”,e blago domu s njim,ne kopa se temelj kazmom/krampom nego ovakvim veprovima.

Stefan
27.02.2024-11:47 11:47

Lijepo! Istina je kao “Kolumbovo jaje”! Kako ga gođ obrneš, ono dođe na pravu stranu! Da sam na mjesto Bećirovića, ja bih platio ovolike reklamne knjižurine! “Huka i buka na vuka, a lisice meso pojedoše”, rekla binarodna izreka!

Janko
27.02.2024-17:55 17:55

gospodo “novinarčići”, možete prenijeti tim sinovima, biznismenima tj lopovima od oca lopova, od tog vašeg gazde pa nadalje, moje dijete kad ne bude imalo što da jede, doći ću kod tih lopova da uzmem, ili otmem, zavisi kako se budu ponašali. i neću doć sam.

Lovćen
27.02.2024-20:59 20:59
Reply to  Janko

Uh junacine i bastadura !