Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Vlada utvrdila Predlog budžeta za 2024. godinu: U planu nastavak gradnje auto-puta, faliće oko 700 miliona

Ministar finansija Novica Vuković je kazao da je deficit budžeta 235 miliona eura i da je projektovano zaduženje od 650 miliona eura. Premijer poručio da je budžet fiskalno odgovoran i održiv.

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici utvrdila je Predlog zakona o budžetu za 2024. godinu.

Budžet je projektovan na 3,47 milijarde eura, dok je zaduženje u 2024. godini planirano u iznosu od oko 650 miliona eura. Premijer Milojko Spajić je najavio da će od 1. januara minimalna penzija iznositi 450 eura. Dug države u sljedećoj godini se projektuje na 63 odsto BDP-a.

Ministar finansija Novica Vuković kazao je su izvorni prihodi budžeta planirani na nivou od 2,7 milijardi eura a izdaci od 3,48 milijardi eura.

Suficit tekućeg budžeta

Premijer Milojko Spajić kazao je da je budžet za narednu godinu, koji je Vlada usvojila na današnjoj sjednici, kvalitetan i odraz odgovornosti prema onome što je obećano građanima, a sa druge strane fiskalne održivosti.

”Najave pojedinaca da ćemo mjere iz raznih programa finansirati iz zaduženja, ili povećanjem stope PDV-a, prodajom EPCG opovrgavamo budžetom koji je fiskalno odgovoran i održiv. Imaćemo suficit tekućeg budžeta, upravo zbog toga neće nijedan dio tekućeg budžeta biti finansiran iz zaduženja. Zaduženja će se koristiti isključivo ili radi kapitalnog budžeta, ili vraćanja starog kredita”, rekao je Spajić na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen budžet za narednu godinu vrijedan

On je istakao da se unapređuje standard penzionera porastom minimalne penzije na 450 eura.

Spajić je istakao da se budžetom za 2024. započinje snažan investicioni ciklus. Zamolio je lokalne samouprave da se pripreme za sprovođenje projekata. On je poručio lokalnim samoupravama da moraju da daju zrele projekte.

”Spremni smo da, kada projekti budu zreli, rebalansom dodamo nove projekte. Pozivam sve građane da maksimalno pritisnu lokalne samouprave, a lokalne samouprave da se posvete”, naveo je Spajić.

Foto: gov.me

Prema njegovim riječima, maksimalno ubrzavaju proceduru i sljedeće godine će se krenuti sa nastavkom gradnje auto-puta.

”On je u kapitalnom budžetu i 80-90 miliona eura je locirano za tu stavku”, rekao je Spajić.

Očekuje da fiskalna strategija bude usvojena početkom naredne godine.

”Imaćemo jednu fiskalnu strategiju koja će odražavati jedan odgovoran i domaćinski odnos prema javnom dobru”, poručio je Spajić.

“Nijedan eura za minimalne penzije neće doći iz zaduženja”

Spajić je poručio da nijedan eura za minimalne penzije neće doći iz zaduženja i, kako je rekao, lažne priče prodaje EPCG, ni povećanje opšte stope PDV-a.

”Uprkos tome, mi imamo minimalnu penziju 450 eura”, rekao je Spajić, poručujući da će se obećano ispuniti.

Šef Kabineta premijera Branko Krvavac rekao je da nijedan euro zaduženja neće biti koristišćen za politike iz Programa “Evropa sad 2”.

Vuković: Planirani prihodi 2,707 milijardi eura

Ministar finansija Novica Vuković kazao je da je ciljbudžeta povećanje konkuretnosti privrede, obezbjeđivanje makroekonomske i fiskalne strategija, unapređenje standarda građana, povećanje investicija…

Foto: gov.me

Vuković je rekao da je planirano smanjenje deficita budžeta, dodajući da će nivo javnog duga biti oko 60 odsto. Kroz kapitalni budžet u naredne tri godine biće uloženo 700 miliona eura.

On je rekao da se očekuju kontinuirani pozitivni trendovi, uz rast ekonomije u 2024. godine od 3,8 odsto.

”Izvorni prihodi su planirani su u iznosu od 2 milijarde i 707,3 miliona eura”, rekao je Vuković.

“Za narednu godinu za glavnicu duga, planirano je 518 miliona eura, što je 180 miliona više u odnosu na ovu godinu. Za kamate dajemo 138 miliona”, rekao je Vuković.

On je kazao da je deficit budžeta 235 miliona eura i da je projektovano zaduženje od 650 miliona eura.

Vuković je kazao da će dio novca od oko 110 miliona eura za zaduženje pozajmiti na domaćem tržištu od domaćih banaka po kamatnoj stopi od 6,5 posto, ali nije odgovorio na pitanje gdje će se naći novac za ukupno zaduženje od 650 miliona. Ni premijer Spajić to nije odgovorio ni Spajić

Sektor javnih finansija, kako je kazao, planiran je na nivou od 852 miliona eura, što je 204 miliona eura, ili 31 odsto više u odnosu na 2023. godinu.

Vuković je istakao da je sektor socijalnog staranja planiran na 989 miliona eura i čini najveći sektor u budžetu države.

Prema njegovim riječima, za saobraćaj će biti izdvojeno 218 miliona eura, što je dodatnih 71 milion eura u odnosu na prošlu godinu.

”Za sektor zdravstva opredijeljeno je 453 miliona eura, što predstavlja uvećanje od 16 miliona eura u odnosu na ovu godinu. Stvorene su pretpostavke obezbjeđivanje sredstava kroz kreditni aranžman za potrebe izgradnje rekonstrukcije nekih zdravstvenih ustanova od dodatnih 100 miliona eura i 20 miliona za opremanje zdravstvenih ustanova”, saopštio je Vuković.

Za sektor odbrane biće izdvojeno od 220 miliona eura, dodatnih 11,6 miliona eura u odnosu na 2023. godinu.

Vuković je dodao da je će za poljoprivredu biti izdvojeno 72 miliona eura, što je uvećanje od devet miliona u odnosu na 2023.

Vuković je saopštio da je Kapitalni budžet je razvojna komponenta i da je predviđen na 240,6 miliona eura, što predstavlja uvećanje od 40 miliona u odnosu na 2023.

”Planirana sredstva namijenjena su za realizaciju 329 kapitalnih projekata. U Upravi za saobraćaj planirana su sredstva od 155 miliona eura za realizaciju 76 projekata, od čega je predviđeno 90 miliona eura za auto-put koja bi trebalo da budu realizovana naredne godine”, kazao je Vuković.

Kako je rekao, predviđeno je i finansiranje 79 novih projekata.

”Planiran je i završetak 94 projekata u 2024. godini”, kazao je Vuković.

Vuković je kazao i da je Vlada odlučila da svi prilivi od ekonomskog državljanstva biti investirani u izgradnju auto-puta i razvoj sjevera.

Foto: gov.me

Spajić: Projekat Jadransko-jonski put biće ubačen rebalansom ako bude spreman

Spajić je rekao da je lično vezan za projekat Jadransko-jonski put, te da je za sljedeću godinu planirana izrada idejnog projekta dionica Podgorica-Grahovo.

– Mi možemo rebalansom ubaciti taj projekat u budžet. Ali, projekti moraju biti zreli da bi bili dio budžeta. Ovaj projekat je moja lična želja jer će Crnu Goru povezati sa zapadom na najbrži i najefikasniji način i biće bitan za diverzifikaciju turizma, tržišta i deverzifikaciju od turizma – poručio je Spajić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve