Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Spajić: Moramo ponuditi investitorima dobar biznis ambijent

''Moramo i kroz zakonska rješenja olakšati razvoj privrede. Želimo da planiranim koracima napravimo velike stvari'', istakao je Spajić

Rad na poboljšanju biznis ambijenta, kako bi se efikasnije sprovodile aktuelne i kreirale nove ekonomske politike izuzetno je važan za održiv razvoj Crne Gore. U tom procesu će se posebno voditi računa o zaštiti prava zaposlenih, kako bi se pronašao kompromis kojim će svi biti zadovoljni. Predsjednik Vlade Milojko Spajić tim povodom se sastao sa predstavnicima brojnih privrednih udruženja, kako bi se zajednički radilo na ispravljanju biznis barijera.

“Komunikacija sa privredom je od najveće važnosti, kako bi stvorili pravi uslovi za razvoj tog vrlo važnog segmenta. Moramo ponuditi investitorima dobar biznis ambijent, kako bi privukli veći broj investicija. Moramo i kroz zakonska rješenja olakšati razvoj privrede. Želimo da planiranim koracima napravimo velike stvari”, istakao je Spajić.

Tokom sastanka, predstavnici Privredne komore su istakli da je zajednički rad vrlo važan kako bi privreda na pravi način dočekala jedinstveno tržište EU.

“U tom smislu je neophodno brzo realizovati započete aktivnosti, ali i poštujući ekološke standarde, kroz nove investicije podstaći dalji razvoj na putu ka zelenoj ekonomiji”, ističu iz Vlade.

Unija poslodavaca ima velika očekivanja od 44. Vlade, prvenstveno u rješavanju problema sa kojima se poslodavci susrijeću.

“Zato je bitno sistematski riješiti stvari, a kroz zakonska rješenja stvoriti uslove koji će svima odgovarati. Reforma obrazovanja i stvaranje kvalifikovanog kadra za oblasti u kojima ima manjak radne snage biće u fokusu”, navode iz Vlade.

Na sastanku sa Unijom slobodnih sindikata naglašena potreba intenziviranja dijaloga Vlade i sindikata.

“Ocijenjeno da je potrebna veća zaštita prava zaposlenih i u interesu poslodavaca”, navode iz Vlade.

Predstavnici Unije uručili Platformu sa šest rezolucija koja sadrži analizu i predloge za unaprjeđenje položaja zaposlenih u različitim segmentima.

Zajednički rad u oblasti radničkih prava istaknut je kao osnov za uspjeh i na sastanku sa Savezom sindikata.

“Ispravljanje nelogičnosti, kada su u pitanju zarade u javnom sektoru i rješavanje određenih kolektivnih ugovora pomoći će da više strana bude zadovoljno”, navodi se u saopštenju.

Poručeno je i da u Crnoj Gori postoji politička stabilnost i institucionalna funkcionalnost da se donesu strateške odluke na dugi rok koje će značiti veću slobodu sindikalnog djelovanja, ohrabriti socijalni dijalog i mehanizme kolektivnog pregovaranja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve