Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Šoškić: Opština Nikšić u 2022. ostvarila više od 27,9 miliona eura prihoda

Prema završnom računu budžeta Opštine za 2022. godinu planirani su prihodi od 25 miliona eura, a ostvareni su u iznosu od 27 miliona i 947 hiljada eura

Sekretar nikšićkog Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo Zoran Šoškić za RTNK je kazao da je Opština Nikšić u prošloj godini ostvarila značajno veće prihode nego što je to bilo planirano.

Prema završnom računu budžeta Opštine za 2022. godinu planirani su prihodi od 25 miliona eura, a ostvareni su u iznosu od 27 miliona i 947 hiljada eura. Šošklić je istakao da su prihodi u prošloj u odnosu na 2016. godinu veći za čak 5,4 miliona eura.

Završni račun budžeta razmatraće odbornici lokalne skupštine na sjednici koja će biti održana u petak, 30.juna.

„Nikad više naplate prihoda nije bilo kao u prošloj godini, a da u tu strukturu prihoda nema kreditnih sredstava. Ono što je najpozitivnije je što su realni prihodi odnosno sopstveni i zakonom ustupljeni prihodi, znači oni prihodi od građana i privrednih subjekata, značajno veći nego prethodnih godina. Oni bi trebalo da predstavljaju snagu platežne moći građana i privrede“, rekao je Šoškić u jutarnjem programu RTNK.

U strukturi prihoda, pojasnio je Šoškić, sopstveni prihodi Opštine Nikšić u 2022.godini bili su 9,5 miliona eura, zakonom ustupljeni prihodi 5,8 miliona, a donacije 67.000 eura.

Transferi su iznosili 5,5 miliona od čega, rekao je Šoškić, 5,2 miliona od Egalizacionog fonda.

Sredstva prenesena iz prethodne godine iznosila su šest miliona i 955 hiljada eura.

„Ostvarili smo ostatak sredstava na računima banaka u iznosu od 6,4 miliona eura što nam je dalo mogućnost da malo opuštenije, za razliku od mnogih opština u Crnoj Gori ,uđemo u ovu godinu, ispoštujemo sve one obaveze koje smo budžetom predvidjeli za ovu godinu. Nadam se i za onu narednu da smo stvorili pretpostavku ako se budemo racionalno ponašali tokom ove godine da ćemo značajna sredstva morati prenijeti i u narednoj godini imajući u vidu sveukupnu složenu situaciju i našu i geopolitičku. Znači, prošle godine smo stvorili veoma solidnu bazu za ovu godinu, a nadam se i za narednu“, ocijenio je Šoškić.

IzvorRTNK

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dpero
28.06.2023-22:59 22:59

Cuti lazovcino i ti i tvoj jadnonaclenik! Kako vac nije sramota guzice kad obraza nemate! Grad lici na dzunglu, neopbiljezene ulice, haos u saobrtacaju, neosvitljene uli9ce , semafori pokvareniu, puno smeca…..