Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Snaga je u svima nama: Važno raditi na izgradnji kadrova

Stanić je ukazao na izazove sa kojima se suočava tržište rada u Crnoj Gori, posebno naglašavajući problematiku zapošljavanja u proizvodnom sektoru. On je izrazio zabrinutost zbog nedostatka dugoročnog planiranja i razvoja radne snage.

U Crnoj Gori se nije dovoljno radilo na izgradnji kadrova, obrazovni sistem je u raskoraku sa privredom, pa je danas jako teško naći proizvodnog radnika, ocijenio je izvršni direktor Remid Vis Slobodan Boban Stanić, koji je bio gost podcast-a Privredne komore Crne Gore „Snaga je u svima nama“.

Stanić je ukazao na izazove sa kojima se suočava tržište rada u Crnoj Gori, posebno naglašavajući problematiku zapošljavanja u proizvodnom sektoru. On je izrazio zabrinutost zbog nedostatka dugoročnog planiranja i razvoja radne snage.

“Nismo gajili ambijent u kojem ćemo laganije naći radnike. I mi kao poslodavci i oni kao članovi tima da imamo benefite na duže staze”, kazao je Stanić i naglasio potrebu za promišljenijim pristupom u razvoju tržišta rada, kao i za zajedničkim naporima poslodavaca i zaposlenih u stvaranju stabilnijeg i produktivnijeg radnog okruženja.

Direktor Remid Vis-a je istakao da je način razmišljanja u Crnoj Gori najveća barijera te da smo sredina koja ne podržava talente. A ljudi su upravo naš najveći kapital, kojem je njegova kompanija veoma posvećena.

Stanić smatra da se kompanije iz Crne Gore zbog malog tržišta, ali i iz zemalja regiona moraju udruživati i nastupati zajedno prema globalnom tržištu.

„Privreda ne može da funkcioniše na individulnom nivou. Niko ne može sam, snaga je u svima nama. Kao u fizici o slaganju sila – ako svi guramo u jednom pravcu, tijelo se kreće, a ako guramo sa različitih strana mi smo tu gdje jesmo“, rekao je on.

Stanić rukovodi porodičnom firmom koja se bavi remontom mašina i izradom djelova. Prave konkurencije smatra da nema, upravo zbog ograničenog tržišta, a zagovornik je kupovine domaćih, crnogorskih proizvoda i korišćenja usluga koje pružaju crnogorske kompanije.

Uspjeh u biznisu postigao je velikim radom i investiranjem u sebe. Radni dan mu traje više od 12 sati, te radi i vikendom: ,,Sve što želimo da naučimo dato nam je i ništa nije skriveno. Trudio sam se da izgradimo sistem gdje smo srećni, gdje radimo“.

Ne prepušta ništa slučajnosti i na izazove gleda kao na šansu za napredak i priliku da budu uzor drugima. Njegova kompanija djeluje ekološki i recikliraju nusproizvode od metala, pa su postali – zeleni.

,,Mi za sve vrste industrije proizvodimo rezervne djelove, popravljamo stvari i dajemo im novi život. Nemamo nikakav nusproizvod koji je loš za zajednicu i ekologiju“, rekao je on i dodao da sve ostatke iz proizvodnje i rada recikliraju.
Greške za njega ne predstavljaju neuspjeh, već su prilika za razvoj. Naglasio je da otvorenost u komunikaciji mora da se unaprijedi zato što predstavlja, takođe, snagu svih nas.

Mladim budućim preduzetnicima je poručio da slušaju i prate sebe, svoju viziju i kreativu, da se ne obaziru na onoga kod koga ne osjete iskrenost: “Svaki rad se mora isplatiti. Nema opcije da nema rezultata“.

Vlasnik i izvršni direktor preduzeća Remi Vis Slobodan Stanić bio je gost šestog od ukupno 12 podkasta Privredne komore, koji će se emitovati do kraja godine, svakog petka u 21:30 na drugom programu RTCG i Youtube kanalu PKCG. U razgovorima se istražuju ključne teme vezane za biznis okruženje kroz prizmu mikro, malih, srednjih i velikih preduzeća, direktno iz perspektive vlasnika/ca tih kompanija.

Kroz kampanju “Snaga je u svima nama”, PKCG želi da podigne svijest o važnosti crnogorske biznis zajednice, kroz pružanje podrške postojećim preduzetnicima i motivišući buduće liderke i lidere da se odvaže na preduzetničke korake.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve