Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Skadarskim jezerom krstarilo preko 150 hiljada turista

Gužve na Virpazaru i Vranjini pokazuju da posjetioci uživaju u toplim jesenjim danima i prirodi

Sezoni u NP Skadarsko jezero još nije kraj, a veliki broj turista svakodnevno posjećuje, krstari i obilazi znamenitosti ovog zaštićenog područja.

Gužve na Virpazaru i Vranjini pokazuju da posjetioci uživaju u toplim jesenjim danima i prirodi.

Za Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore i NP Skadarsko jezero ljetnja sezona je bila uspješna, pa podaci pokazuju da je ovaj park posjetilo više turista nego prošle godine, ali i više nego što je to zabilježeno rekordne 2019.

“Sezona na Skadarskom jezeru počinje rano, već u martu mjesecu. Zadovoljni smo rezultatima, a podaci pokazuju da je nadmašena 2019. godina koju najčešće uzimamo kao parametar. Prema našim podacima NP Skadarsko jezero posjetilo je preko 150.000 turista, a taj broj je sigurno i veći jer su brojni posjetioci uživali u pješačenju, obilasku kulturno – istorijskih znamenitosti, sela, vinskih puteva“, kazao je agenciji CG News koordinator NP Skadarsko jezero Tomislav Ukšanović.

Foto: cgnews.me
Foto: cgnews.me

Tradicionalno najveći broj posjetilaca dolazi iz zapadne Evrope. Prema riječima Ukšanovića ove godine osjetilo se odsustvo turista iz Ukrajine i Rusije.

„Iako je kraj oktobra na Skadarskom jezeru i dalje imamo značajan broj turista. Individualne posjete zavise od vremenskih uslova, dok se organizovane ture realizuju bez smetnji“, kazao je on.

Ovakve rezultate turističke sezone prate i dobri rezultati Službe zaštite kada je kontrola terena ovog područja u pitanju.

Od početka godine zbog nezakonitih aktivnosti u zaštićenom području lišeno je slobode 41 lice, bilo je 30 prijava za nelegalnu gradnju, dok je u saradnji sa Plovnom jedinicom UP bilo na desetine prijava zbog nedozvoljenog upravljanje čamcima.

„Podaci sa terena govore da za prethodnih 36 godina nije zabilježen toliki broj, mogu slobodno reći rekordni, zaplijenjenih sredstava koje služe za nelegalne aktivnosti. Od kad je Skadarsko jezero proglašeno nacionalnim parkom nije zabilježena ovako dobra posjeta turista, ali i naplata“, dodao je šef Službe zaštite NP Skadarsko jezero Vuk Saičić.

Da je sezona bila dobra smatraju i privrednici ovog kraja, kaže Krstinja Ivanović.

Ona ističe da je najveći broj posjetilaca iz Francuske, Belgije, Engleske, Izraela…

„Na Virpazaru je još puno turista i tome pogoduje lijepo vrijeme. Posjeta je bila na očekivanom nivou i broj turista je bio veći. Ono što je iznenađenje ove godine jeste veći broj organizovanih grupa i tura. Lokalni preduzetnici i dalje organizuju krstarenja, dosta njih je zadovoljno jer primaju rezervacije već za narednu godinu, pa su najave za 2024. odlične“, istakla je ona.

Ivanović je dodala da preduzetnici nijesu mijenjali cijene, već su ostale na istom nivou kako bi ova ponuda bila dostupna svim posjetiocima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve