Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Sinergijskim djelovanjem do bolje finansijske pismenosti

Održan sastanak CBCG, Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i Fonda za inovacije

Sinergijskim djelovanjem do bolje finansijske pismenosti, poručeno je sa današnjeg sastanka guvernerke CBCG Irene Radović, ministarke prosvjete, nauke i inovacija Anđele Jakšić Stojanović i direktorice Fonda za inovacije Bojane Femić Radosavović.

Iz CBCG je saopšteno da je na sastanku bilo riječi o planovima vezanim za intenziviranje aktivnosti na planu unapređenja finansijske pismenosti crnogorskih građana, prvenstveno djece i mladih, kao i o mogućnostima saradnje u realizaciji projekata kojima se promovišu inovacije, fintek i uvođenje ESG standarda.

Sagovornice su se saglasile u ocjeni da je jačanje finansijske pismenosti preduslov stabilne i održive ekonomske budućnosti svakog pojedinca, ali i cijele zajednice. Upravo iz tog razloga, potrebno je učiniti finansijsku edukaciju dostupnom mladim generacijama, vodeći računa da ponuđeni programi budu prilagođeni njihovom uzrastu i interesovanjima.

“Tokom razgovora su prepoznate brojne aktivnosti triju institucija, te su pažljivo sagledane mogućnosti međusobnog povezivanja i jačanja sinergije, radi efikasnijeg ostvarivanja zajedničkih ciljeva u ovom važnom segmentu. S tim u vezi, dogovoreno je sinergijsko djelovanje Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Fonda za inovacije i CBCG na planu osmišljavanja i sprovođenja inicijativa koje za cilj imaju finansijsko opismenjavanje djece i mladih”, navodi se u saopštenju.

Ministarka Jakšić Stojanović je istakla da „poseban fokus treba staviti na osnaživanje nastavnika da budu efikasni podsticatelji finansijske edukacije“, pa je dogovoren zajednički angažman na njihovoj obuci kako bi stekli potrebna znanja i vještine i prenijeli učenicima važnost finansijske odgovornosti i osnovne finansijske vještine.

„Sigurna sam da će naše partnerstvo donijeti konkretna i mjerljiva poboljšanja nivoa finansijske pismenosti naših građana, što će dalje doprinijeti stvaranju stabilnije finansijske budućnosti za sve“, kazala je guvernerka Radović.

Direktorica Femić Radosavović je naglasila spremnost Fonda za inovacije da podrži realizaciju aktivnosti na planu finansijske edukacije, kroz postojeće procese razvoja inovacija i učešće u osmišljavanju inovativnih kanala distribucije finansijske edukacije.

Inspirativan i konstruktivan sastanak završen je dogovorom da tri institucije nastave intenzivnu komunikaciju kako bi u narednim sedmicama, kroz konkretizaciju dogovorenih koraka, bili stvoreni preduslovi za još snažniju implementaciju Nacionalnog programa razvoja finansijske edukacije u Crnoj Gori 2023-2027.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve