Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Sindikat: Gradnja stambene zgrade za zaposlene skupa, pozivamo nadležne da se uključe u rješavanje problema

Samo jedna ponuda stigla za gradnju stanova za zaposlene u MUP-u, Upravi policije i ANB-u u Baru

Zaposleni u barskom MUP-u, pripadnici Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost u tom gradu ne mogu sami finansirati izdragnju stamebene zgrade za svoje radnike, pa su pozvali predstavnike gradskih vlasti da se uključe u tješavanje ovog problema.

“Nakon završenog tendera u periodu od 08.09. do 07.10.2022.god., zafinansiranje i izvođenje radova na izgradnji pomenutog stambenog objekta, pristigla je samo jedna ponuda, firme „Roaming Montenegro“ iz Nikšića”, navode iz Sindikata bezbjednosnih institucija.

Ponudom su, kako kažu, u potpunosti ispoštovani svi traženi uslovi.

“Da bi se ponuda prihvatila, bilo je neophodno da se zaposleni, budući kupci stanova, upoznaju sa istom i da se usaglase sa cijenom koštanja metar kvadratni koja je za njih najbitnija, obzirom da bi većina njih stanove dobili u starosnoj dobi kada su uslovi za dobijanje kreditnih sredstava kod poslovnih banaka, veoma rigorozni i isti su veoma nepovoljni u odnosu na platežnumoć policije, koja, kada su u pitanju državni službenici i namještenici, ima skoro najniže plate u državi”, navode iz Sindikata.

Obzirom na ponuđenu cijenu m2 stambenog prostora, koja je preko 20 odsto veća u odnosu na cijene m2 stambenog prostora u stambenim objektima koje su, kako kažu, do sada gradili na području Crne Gore, utvrđene su činjenice koje ovaj projekat opterećuju.

“To je jednim dijelom povećanje cijena građevinskog materijala, dok je drugi dio isključivo vezan za nametnute troškove komunalnog opremanja i problem parkiranja. Naime, ovo je prvi put da opština u kojoj radimo projekat stambene gradnje za naše zaposlene, nije pomogla ništa u smanjenju cijene, već nam je nametnula dodatne troškove za parkinge. Opština Bar nas nije oslobodila plaćanja komunalnog opremanja građevinskog zemljišta, kao ni plaćanja drugih naknada i taksi za ovaj stambeni projekat. i ako je to ranije bilo najavljivano. Troškovi ”nameta” komunalnog opremanja, parkinga, plaćanja raznih naknada i taksi za ovaj objekat, su enormno visoki i u kranjem, povećavaju cijenu izgradnje m2 stambenog prostora za skoro 200 e/m2”, navpde u saopštenju.

Obzirom na troškove same gradnje, izrada projektne dokumentacije i dr., koji su, kako navde iz Sindikata, objektivni, troškovi koji se nameću ovom projektu podižu cijenu stambenog prostora na 1,264.50 eura po metru kvadratnom.

“Što je apsolutno neprihvatljivo i neisplativo za sve nas. Stoga, pozivamo predsjednika Opštine Bar, Dušana Raičevića, predsjednicu Skupštine opštine Milenu Božović, delegate svih odborničkih klubova u Skupštini opštine Bar, da u najkraćem roku pronađu najbolji model za prevazilaženje nastalih problema kako bi pomogli projekat stambene gradnje za zaposlene u bezbjednosnom sektoru koji žive i rade u njihovoj opštinii na taj način stambeno zbrinuli i njihove porodice, koji godinama čekaju na rješavanje stambenih potreba”, zaključuju iz Sindikata.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve