Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

SDT istražuje da li je Kovač zloupotrijebio službeni položaj

OTP sumnjiči Kovača da je zloupotrijebio službeni položaj u privrednom poslovanju u dijelu nevršenja svoje dužnosti, zbog čega je CKB banka pretrpjela značajnu finansijsku štetu.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet po osnovu prijave OTP banke protiv bivšeg izvršnog direktora CKB Pala Kovača, potvrđeno je Pobjedi u SDT-u.

Portal Aktuelno je prošlog mjeseca počeo da  objavljuje feljton o malverzacijama u CKB banci, u kojem je bilo riječi i o sumnjivim poslovima Kovača. O toj temi biće riječi i u narednim nastavcima.

Postupak izviđaja je u toku, a iz tužilaštva nijesu saopštili ko je zadužio ovaj predmet, kao ni do kojih se saznanja došlo.

– Više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka – kazali su Pobjedi iz SDT-a.

OTP sumnjiči Kovača da je zloupotrijebio službeni položaj u privrednom poslovanju u dijelu nevršenja svoje dužnosti, zbog čega je CKB banka pretrpjela značajnu finansijsku štetu.

Krivična prijava protiv Kovača uslijedila je nakon interne istrage koju je sprovela CKB banka poslije otkrića da je 14 miliona eura nestalo sa računa 200 klijenata. On je prvi član top menadžmenta koji je pozvan na odgovornost u ovom slučaju. Kovač je u septembru prošle godine razriješen dužnosti izvršnog direktora najveće banke u Crnoj Gori, a naslijedio ga je Tamaš Kamaraši.

Pronevjeru novca CKB je otkrila u februaru, kada je uočena zloupotreba položaja dijela zaposlenih u filijalama u Baru i Podgorici. Oni su tada podnijeli krivične prijave protiv dvoje zaposlenih, a prijavljena je i direktorica filijale u Baru. Zloupotrebe su dominantno zabilježene u sektoru privatnog bankarstva.

Kovač je preuzeo CKB u aprilu 2017. godine, nakon što je 18 godina proveo u OTP grupi. Rukovodio je pripajanjem CKB i Podgoričke banke.

Nakon što je izašao iz CKB-a posao je našao u državnom Montenegro Worksu, firmi čije je osnivanje pokrenuo bivši ministar finansija Milojko Spajić, sa namjerom da kontroliše poslovanje svih državnih preduzeća i objedini ih u holding. Kovač je član borda direktora Montenegro Worksa.

On se nije oglašavao povodom prijave koju je protiv njega podnijela OTP banka, niti nakon pisanja portala Aktuelno.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Zaposleni
13.05.2022-13:17 13:17

Tačno on ništa nije ni radio, isključivo Vukčevićka, Kordićka, Đurovićka, Lakić i još par njih manje više. Neznalice.

Kalašture
13.05.2022-14:49 14:49

Te dvije kalašture su se ponašale kao da su vlasnice banke u najmanju ruku kao da im je to đedovina. Zastiđe crnogorskog bankarstva dovijeka.