Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Sajam zapošljavanja u Budvi: Podrška integraciji osobama iz Ukrajine pod privremenom zaštitom

Od 2022. godine povećan je priliv osoba iz Ukrajine koje traže utočište u Crnoj Gori zbog rata u Ukrajini

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice u Crnoj Gori UNHCR zajedno sa Ambasadom Ukrajine, Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Privrednom komorom i Unijom poslodavaca su organizovali sajam zapošljavanja za osobe iz Ukrajine pod privremenom zaštitom u Crnoj Gori, u Budvi, od 15. do 16. juna 2023. godine.

“Sajam zapošljavanja je pokazao neophodnost kreiranja takve platforme gdje će poslodavci u Crnoj Gori i prisilno raseljene osobe iz Ukrajine imati priliku da razgovaraju o prilikama za zapošljavanje na obostranu korist, uzimajući u obzir da predstojeća turistička sezona u Crnoj Gori zahtijeva dodatnu radnu snagu”, saopšteno je iz UNHCR-a.

Od 2022. godine povećan je priliv osoba iz Ukrajine koje traže utočište u Crnoj Gori zbog rata u Ukrajini.

“Kao odgovor, Vlada Crne Gore je aktivirala režim privremene zaštite, omogućavajući im nesmetan pristup tržištu rada. Do danas u zemlji ima oko 5,000 nosioca privremene zaštite, od kojih su većina radno sposobne odrasle osobe, uključujući mnoge samohrane majke sa malom djecom”, navodi se u saopštenju.

Međutim, dodaju, uprkos spremnosti lica iz Ukrajine po privremenom zaštitom da rade i doprinose svom novom domu, oni se suočavaju sa određenim preprekama prilikom pristupa zaposlenju.

“Nedostatak servisa za brigu o djeci, sporo priznavanje kvalifikacija i ograničeno poznavanje jezika ometali su njihov pristup mogućnostima zapošljavanja”, dodaju u saopštenju.

U tom smislu sajam zapošljavanja jeste bila vrijedna prilika da se sa različitim akterima na tržištu rada i prisilno raseljenim licima iz Ukrajine pokušaju prevazići prepreke za efektivno ostvarivanje prava na rad u skladu sa režimom privremene zaštite. Glavni cilj jeste stvaranje inkluzivnije i prosperitetnije budućnosti u kojoj zapošljavanje postaje katalizator za život i integraciju lica iz Ukrajine pod privremnom zaštitom u Crnoj Gori, kako bi u krajnjem bili u mogućnosti da daju doprinos crnogorskom društvu.

“Sajam zapošljavanja je dodatno podržan od partnera iz nevladinog sektora, NVO Građanske alijanse, koja je pružala besplatnu pravnu pomoć, zatim od Crvenog krsta Crne Gore u domenu psiho-socijalne podrške, NVO Dobro Djelo koja je organizovala kutak za djecu kako bi se prepoznala važnost bezbjedne brige o djeci kao preduslova za nesmetan pristup tržištu rada, a tu su bili i prevodioci koji tečno govore ukrajinski jezik kako bi se olakšala komunikacija između poslodavaca i posjetilaca”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve