Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović: Na listi prioriteta na TEN-T mreži nalazi se i Luka Bar

Potpisivanjem Sporazuma na visokom nivou u maju 2023. godine, indikativno proširenje Transevropske transportne mreže (TEN-T) uključilo je izgradnju pruge Podgorica-Nikšić- Čapljina kao i rekonstrukciju i modernizaciju pruge od Bara do Beograda

Radulović na sastanku Evropskog transportnog koridora u Briselu Fokus Vlade Crne Gore je završetak autoputa Bar – Boljare, a prioritet se daje izgradnji dionice Mataševo-Andrijevica, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. On je govorio na sastanku Evropskog transportnog koridora koji je održan u Briselu, a odakle je poručio da je zadovoljan činjenicom da je Jugoistočna Evropa dobila svoj Koridor te da će naša zemlja biti usredsređena na sprovođenju projekata koji pripadaju ovom Koridoru.

“Očekuje nas početak radova na izgradnji dionice Mataševo-Andrijevica u dužini od oko 23 kilometra. U komunikaciji smo sa Evropskom komisijom od koje ćemo dobiti bespovratna sredstva u iznosu od 40 odsto procijenjene građevinske vrijednosti dok je EBRD spremna da podrži ovaj projekat sa kreditom do 200 miliona eura”, rekao je Radulović.

“Takođe, nastavićemo da razvijamo aerodrome u Podgorici i Tivtu. Oni će služiti kao vitalna čvorišta koja povezuju jugoistočnu Evropu sa ostatkom kontinenta, olakšavajući i putnički i teretni saobraćaj”, naglasio je Radulović.

Ministar Radulović je naglasio da se na listi prioriteta na TEN-T mreži nalazi i luka Bar.

“Izgradnja nove i rehabilitacija i modernizacija postojeće putne i željezničke infrastrukture koja povezuje luku ključni su preduslovi za razvoj i valorizaciju potencijala koje Luka Bar ima.

Samo na taj način Luka Bar može značajno da unaprijedi svoje poslovanje i postane konkurentna drugim lukama u Jadransko-janskom regionu”, zaključio je Radulović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve